Sos do spaghetti do słoików - prosty sposób na włoski specjał na czarną godzinę

Jak zrobić sos do spaghetti do słoików? Wbrew pozorom całkiem prosto. Dzięki temu nie trzeba kupować gotowego, a do tego jest smaczniejszy i zdrowszy. Sprawdźcie, jak przygotować własny sos.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Makaron z sosem z konserwą mięsną

Do czego można wykorzystać sos do spaghetti do słoików? Przede wszystkim jako gotowy dodatek do makaronu, ale też do innych dań, a nawet zup. Zamknięcie sosu w słoikach umożliwia jego przechowywanie na naprawdę długi czas. Brzmi ciekawie? Zobaczcie, jak samemu zrobić taki sos.

Sos pomidorowySos pomidorowy do gołąbków czy spaghetti? Nasz przepis wykorzystasz do wielu dań

Sos do spaghetti do słoików - lista potrzebnych produktów

Domowy sos do spaghetti jest prosty do wykonania a najważniejsze są przyprawy:

  • pomidory - kilogram,
  • papryka (świeża) - jedna,
  • czosnek - 3 - 4 ząbki;
  • cebula - 1 - 2 (zależnie od wielkości i twojego gustu),
  • oliwa - ćwierć szklanki,
  • cukier - 2 płaskie łyżki,
  • sól - płaska łyżka,
  • przyprawy - pieprz, papryka w proszku (ostra lub słodka), bazylia, oregano czy natka pietruszki.

Oprócz tego możesz dodać do sosu takie składniki jak:

  • marchewka,
  • jabłko,
  • kostką rosołową (o dobrym składzie),
  • sos sojowy (maggi),
  • trochę octu.

Pamiętaj, że ilość przypraw i dodatkowych warzyw możesz ustalić dowolnie. Ważne, aby smak ci odpowiadał.

MakaronMakaron z mięsem mielonym - przepis na domowe spaghetti

Sos do spaghetti do słoików - instrukcja przygotowania dodatku

Samodzielnie wykonanie sosu nie jest trudne. To tylko kilka prostych czynności:

  1. Pomidory sparz, obierz i usuń gniazda nasienne;
  2. Cebulę i czosnek obierz, po czym drobno pokrój (czosnek można przecisnąć przez praskę);
  3. Jeśli dodajesz inne warzywa to również pokrój je i obierz (jeśli trzeba);
  4. Wrzuć przygotowane składniki do garnka, po czym dodaj oliwę, cukier, sól oraz wybrane przyprawy i dodatki;
  5. Wymieszaj wszystko i gotuj do momentu, aż warzywa dobrze zmiękną (nawet godzinę czy dwie);
  6. Zmiksuj (zblenduj) mieszankę na gładką masę i przełóż do słoików;
  7. Teraz zostaje ci pasteryzacja - do wyboru sucha w piekarniku bądź kąpiel wodna w garnku przez 15 - 30 minut.

Smacznego!

Więcej o: