Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Makaron z sosem z konserwą mięsną
Do czego można wykorzystać sos do spaghetti do słoików? Przede wszystkim jako gotowy dodatek do makaronu, ale też do innych dań, a nawet zup. Zamknięcie sosu w słoikach umożliwia jego przechowywanie na naprawdę długi czas. Brzmi ciekawie? Zobaczcie, jak samemu zrobić taki sos.
Sos do spaghetti do słoików - lista potrzebnych produktów
Domowy sos do spaghetti jest prosty do wykonania a najważniejsze są przyprawy:
- pomidory - kilogram,
- papryka (świeża) - jedna,
- czosnek - 3 - 4 ząbki;
- cebula - 1 - 2 (zależnie od wielkości i twojego gustu),
- oliwa - ćwierć szklanki,
- cukier - 2 płaskie łyżki,
- sól - płaska łyżka,
- przyprawy - pieprz, papryka w proszku (ostra lub słodka), bazylia, oregano czy natka pietruszki.
Oprócz tego możesz dodać do sosu takie składniki jak:
- marchewka,
- jabłko,
- kostką rosołową (o dobrym składzie),
- sos sojowy (maggi),
- trochę octu.
Pamiętaj, że ilość przypraw i dodatkowych warzyw możesz ustalić dowolnie. Ważne, aby smak ci odpowiadał.
Sos do spaghetti do słoików - instrukcja przygotowania dodatku
Samodzielnie wykonanie sosu nie jest trudne. To tylko kilka prostych czynności:
- Pomidory sparz, obierz i usuń gniazda nasienne;
- Cebulę i czosnek obierz, po czym drobno pokrój (czosnek można przecisnąć przez praskę);
- Jeśli dodajesz inne warzywa to również pokrój je i obierz (jeśli trzeba);
- Wrzuć przygotowane składniki do garnka, po czym dodaj oliwę, cukier, sól oraz wybrane przyprawy i dodatki;
- Wymieszaj wszystko i gotuj do momentu, aż warzywa dobrze zmiękną (nawet godzinę czy dwie);
- Zmiksuj (zblenduj) mieszankę na gładką masę i przełóż do słoików;
- Teraz zostaje ci pasteryzacja - do wyboru sucha w piekarniku bądź kąpiel wodna w garnku przez 15 - 30 minut.
Smacznego!