Sos do spaghetti do słoików - prosty sposób na włoski specjał na czarną godzinę

Jak zrobić sos do spaghetti do słoików? Wbrew pozorom całkiem prosto. Dzięki temu nie trzeba kupować gotowego, a do tego jest smaczniejszy i zdrowszy. Sprawdźcie, jak przygotować własny sos.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Makaron z sosem z konserwą mięsną

Do czego można wykorzystać sos do spaghetti do słoików? Przede wszystkim jako gotowy dodatek do makaronu, ale też do innych dań, a nawet zup. Zamknięcie sosu w słoikach umożliwia jego przechowywanie na naprawdę długi czas. Brzmi ciekawie? Zobaczcie, jak samemu zrobić taki sos.

Sos do spaghetti do słoików - lista potrzebnych produktów

Domowy sos do spaghetti jest prosty do wykonania a najważniejsze są przyprawy:

  • pomidory - kilogram,
  • papryka (świeża) - jedna,
  • czosnek - 3 - 4 ząbki;
  • cebula - 1 - 2 (zależnie od wielkości i twojego gustu),
  • oliwa - ćwierć szklanki,
  • cukier - 2 płaskie łyżki,
  • sól - płaska łyżka,
  • przyprawy - pieprz, papryka w proszku (ostra lub słodka), bazylia, oregano czy natka pietruszki.

Oprócz tego możesz dodać do sosu takie składniki jak:

  • marchewka,
  • jabłko,
  • kostką rosołową (o dobrym składzie),
  • sos sojowy (maggi),
  • trochę octu.

Pamiętaj, że ilość przypraw i dodatkowych warzyw możesz ustalić dowolnie. Ważne, aby smak ci odpowiadał.

Sos do spaghetti do słoików - instrukcja przygotowania dodatku

Samodzielnie wykonanie sosu nie jest trudne. To tylko kilka prostych czynności:

  1. Pomidory sparz, obierz i usuń gniazda nasienne;
  2. Cebulę i czosnek obierz, po czym drobno pokrój (czosnek można przecisnąć przez praskę);
  3. Jeśli dodajesz inne warzywa to również pokrój je i obierz (jeśli trzeba);
  4. Wrzuć przygotowane składniki do garnka, po czym dodaj oliwę, cukier, sól oraz wybrane przyprawy i dodatki;
  5. Wymieszaj wszystko i gotuj do momentu, aż warzywa dobrze zmiękną (nawet godzinę czy dwie);
  6. Zmiksuj (zblenduj) mieszankę na gładką masę i przełóż do słoików;
  7. Teraz zostaje ci pasteryzacja - do wyboru sucha w piekarniku bądź kąpiel wodna w garnku przez 15 - 30 minut.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.