Naleśniki z kurczakiem to świetny pomysł na codzienny obiad, ale także jako popisowe danie, kiedy odwiedzą nas znajomi. Przepis siostry Anastazji na naleśniki z kurczakiem jest bardzo prosty i każdy z łatwością go odtworzy. Nietypowym dodatkiem jest zielone pesto - nie musisz jednak robić go samodzielnie, pesto ze sklepu sprawdzi się równie dobrze.
Naleśniki z kurczakiem siostry Anastazji - pomysł na obiad na bogato
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (w proporcji 1:1)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
Ponadto:
- 2 filety z piersi kurczaka (każdy przekrojony wzdłuż na dwa kawałki)
- 4 plastry szynki
- 8 plastrów sera
- zielone pesto (mały słoiczek)
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej lub masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz do przyprawienia mięsa
Naleśniki z kurczakiem - sposób wykonania:
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Wlej mleko z wodą, wbij jajka i całość zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj odrobinę oliwy.
- Patelnię lekko natłuść (możesz zrobić to nacierając ręcznikiem papierowym zanurzonym w oliwie) i porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta i smaż naleśniki, aż z obu stron się zarumienią. Usmażone naleśniki odłóż na bok.
- Każdy kawałek kurczaka lekko oprósz solą i pieprzem, następnie usmaż na maśle klarowanym, uważając przy tym, żeby "nie przeciągnąć" mięsa - wówczas będzie suche i wiórowate.
- Na każdym naleśniku rozsmaruj płaską łyżkę pesto i układaj składniki, zachowując kolejność: plaster sera, kurczak, pesto, szynka i ser. Następnie złóż naleśniki w kształt koperty.
- Do miseczki wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Naleśniki opanieruj, zanurzając je najpierw w jajku, następnie obtaczając dokładnie w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, aż będą złote i chrupiące.
Tak przygotowane naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecam świeżą surówkę z pora oraz ziemniaki w koperkiem - palce lizać.
Przepis pochodzi z książki "143 Przysmaki Siostry Anastazji"
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.