Naleśniki z kurczakiem z przepisu siostry Anastazji, czyli obiad na bogato. Sekretem smaku jest zielone smarowidło

Naleśniki z kurczakiem to kolejny ze smacznych przepisów siostry Anastazji, która w swoich książkach dzieli się z czytelnikami łatwymi i przystępnymi pomysłami na obiady i nie tylko. Przepis jest banalny, a dodatek zielonego pesto sprawi, że każdy zachwyci się tym smakiem.
Zobacz wideo

Naleśniki z kurczakiem to świetny pomysł na codzienny obiad, ale także jako popisowe danie, kiedy odwiedzą nas znajomi. Przepis siostry Anastazji na naleśniki z kurczakiem jest bardzo prosty i każdy z łatwością go odtworzy. Nietypowym dodatkiem jest zielone pesto - nie musisz jednak robić go samodzielnie, pesto ze sklepu sprawdzi się równie dobrze.

Naleśniki z kurczakiem siostry Anastazji - pomysł na obiad na bogato

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (w proporcji 1:1)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy

Ponadto:

  • 2 filety z piersi kurczaka (każdy przekrojony wzdłuż na dwa kawałki)
  • 4 plastry szynki
  • 8 plastrów sera
  • zielone pesto (mały słoiczek)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do przyprawienia mięsa

Naleśniki z kurczakiem - sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Wlej mleko z wodą, wbij jajka i całość zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj odrobinę oliwy.
  2. Patelnię lekko natłuść (możesz zrobić to nacierając ręcznikiem papierowym zanurzonym w oliwie) i porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta i smaż naleśniki, aż z obu stron się zarumienią. Usmażone naleśniki odłóż na bok.
  3. Każdy kawałek kurczaka lekko oprósz solą i pieprzem, następnie usmaż na maśle klarowanym, uważając przy tym, żeby "nie przeciągnąć" mięsa - wówczas będzie suche i wiórowate.
  4. Na każdym naleśniku rozsmaruj płaską łyżkę pesto i układaj składniki, zachowując kolejność: plaster sera, kurczak, pesto, szynka i ser. Następnie złóż naleśniki w kształt koperty.
  5. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Naleśniki opanieruj, zanurzając je najpierw w jajku, następnie obtaczając dokładnie w bułce tartej. 
  6. Smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, aż będą złote i chrupiące.

Tak przygotowane naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecam świeżą surówkę z pora oraz ziemniaki w koperkiem - palce lizać.

Przepis pochodzi z książki "143 Przysmaki Siostry Anastazji"

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: