Banalnie prosty przepis na zupę z kurek. Przygotujesz ją w mniej niż godzinę

Przepis na zupę z kurek możemy przetestować, gdy kupimy lub zbierzemy te żółte grzyby. Ich smak współgra z bulionem i ziemniakami. Odpowiednio dobrane przyprawy wyciągną z niej to, co najlepsze.

Przepis na zupę z kurek jest bardzo prosty. Jeżeli wcześniej przygotowaliście bulion, proces gotowania będzie trwał mniej niż godzinę. W przypadku, gdy nie macie mikstury, warto wcześniej go przygotować w tradycyjny sposób. Recepturę znajdziecie w tym miejscu. Zupa z kurek ma ciekawy smak, który podkreślają dodatki i przyprawy. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na jej przygotowanie.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Przepis na zupę z kurek. Z warzyw, przypraw i grzybów wyczarujesz ciekawe danie

Składniki:

  • cebula,
  • 350 g kurek,
  • ząbek czosnku,
  • 350 g ziemniaków,
  • marchewka,
  • dwie łyżki masła,
  • litr bulionu warzywnego,
  • łyżka koperku,
  • dwie łyżki szczypiorku,
  • 150 g śmietany 18 proc. (najlepiej kwaśnej),
  • szczypta kurkumy i pieprzu.

Przepis na zupę z kurek. Ważne są etapy gotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na maśle w dużym garnku. Po chwili dodaj umyte i oczyszczone z piasku kurki oraz czosnek (najlepiej będzie, jeśli go przepołowisz).
  2. Obierz i pokrój ziemniaki, a marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do garnka. 
  3. Całość zalej bulionem i dodaj szczyptę kurkumy. Doprowadź zupę do wrzenia.
  4. Od razu po tym zmniejsz moc palnika do minimalnej, a naczynie przykryj pokrywką. Gotuj jeszcze przez około 20 minut. Dzięki temu ziemniaki zaczną być miękkie. 
  5. Posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj je do dania wraz ze szczyptą pieprzu. Wymieszaj.
  6. Śmietaną 18 proc. zahartuj z kilkoma łyżkami wywaru. Miksturę połącz z zupą. Zamieszaj i uważaj na to, by w garnku nie pojawiły się grudki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.