-
Haps
-
Jak przygotować
- Banalnie prosty przepis na zupę z kurek. Przygotujesz ją w mniej niż godzinę
Banalnie prosty przepis na zupę z kurek. Przygotujesz ją w mniej niż godzinę
Przepis na zupę z kurek możemy przetestować, gdy kupimy lub zbierzemy te żółte grzyby. Ich smak współgra z bulionem i ziemniakami. Odpowiednio dobrane przyprawy wyciągną z niej to, co najlepsze.
Przepis na zupę z kurek jest bardzo prosty. Jeżeli wcześniej przygotowaliście bulion, proces gotowania będzie trwał mniej niż godzinę. W przypadku, gdy nie macie mikstury, warto wcześniej go przygotować w tradycyjny sposób. Recepturę znajdziecie w tym miejscu. Zupa z kurek ma ciekawy smak, który podkreślają dodatki i przyprawy. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na jej przygotowanie.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Przepis na zupę z kurek. Z warzyw, przypraw i grzybów wyczarujesz ciekawe danie
Składniki:
- cebula,
- 350 g kurek,
- ząbek czosnku,
- 350 g ziemniaków,
- marchewka,
- dwie łyżki masła,
- litr bulionu warzywnego,
- łyżka koperku,
- dwie łyżki szczypiorku,
- 150 g śmietany 18 proc. (najlepiej kwaśnej),
- szczypta kurkumy i pieprzu.
Przepis na zupę z kurek. Ważne są etapy gotowania
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na maśle w dużym garnku. Po chwili dodaj umyte i oczyszczone z piasku kurki oraz czosnek (najlepiej będzie, jeśli go przepołowisz).
- Obierz i pokrój ziemniaki, a marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do garnka.
- Całość zalej bulionem i dodaj szczyptę kurkumy. Doprowadź zupę do wrzenia.
- Od razu po tym zmniejsz moc palnika do minimalnej, a naczynie przykryj pokrywką. Gotuj jeszcze przez około 20 minut. Dzięki temu ziemniaki zaczną być miękkie.
- Posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj je do dania wraz ze szczyptą pieprzu. Wymieszaj.
- Śmietaną 18 proc. zahartuj z kilkoma łyżkami wywaru. Miksturę połącz z zupą. Zamieszaj i uważaj na to, by w garnku nie pojawiły się grudki.