Kruche ciasteczka maślane. Już dziś przygotuj je w domu!
Ciasteczka maślane to dla wielu osób smak dzieciństwa. Warto do niego wrócić choć na chwilę, zwłaszcza, że przygotowanie takich smakołyków nie wymaga wiele czasu. Nie wszystko, co pyszne musi być trudne. W przypadku kruchych ciasteczek maślanych ważne jest aby pamiętać o kilku zasadach, a także o odpowiednim doborze składników, a z pewnością odniesiemy cukierniczy sukces. Kruche ciasteczka maślane przypadną do gustu nie tylko starszym ale i małym łasuchom.
Przepis na ciasteczka maślane z czekoladą. Z pewnością im się nie oprzesz!
Przepis na ciasteczka maślane z czekoladą to prawdziwy hit. Przygotujesz je w kilka chwil i będziesz delektować się ich smakiem np. do popołudniowej kawy.
Składniki: szklanka mąki pszennej, jajko rozmiar M, 2 x 100 g masła, ¼ szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 100 g ulubionej czekolady
Przygotowanie:
- Wsyp do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj jajko i 100 gram masła. Następnie zagnieć na ciasto.
- Piekarnik rozgrzej na 220°C (góra/dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Odrywaj kawałki ciasta, formuj w kuleczki i rozpłaszczaj je, układając na papierze do pieczenia. Możesz również użyć foremek do ciastek.
- Umieść blachę na środkowej półce w piekarniku i piecz przez 5 minut w ustawionej wcześniej temperaturze. Następnie zmniejsz ją do 180°C i piecz jeszcze przez 10 minut.
- Przygotuj polewę czekoladową. W garnku rozgrzej drugą część masła i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i nie pozwól, aby się przypaliły. Po rozpuszczeniu i połączeniu polewa jest już gotowa. Możesz przelać ją do szklanej miseczki.
- Ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Będą pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Gotowe ciastka możesz oblać czekoladą i pozostawić do zastygnięcia lub maczać je w ciepłej polewie.
Zobacz wideo Ciasteczka z amarantusa z żurawiną [HAPS KIDS]
Szybkie ciasteczka maślane. Zrób przyjemność swoim bliskim
Szybkie ciasteczka maślane potrzebują tylko kilku składników do przygotowania. Z pewnością zaskoczysz nimi bliskich.
Składniki: 120 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 150 g mąki pszennej, kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Podane składniki szybko zagnieść i wyrobić na gładkie ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut.
- Następnie z ciasta formować kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Spłaszczać widelcem. Tak przygotowane ciastka schłodzić w lodówce.
- Gotowe ciasteczka piec około 12 minut w temperaturze 200º C lub do zrumienienia.
Puszyste ciasteczka maślane. O tym pamiętaj przy przygotowywaniu!
Chcąc przygotować puszyste ciasteczka maślane trzeba zwrócić szczególną uwagę na masło, którego użyjemy. Musi to być masło o zawartości minimum 82% tłuszczu. Nie sprawdzą się w tym wypadku żadne margaryny, miksy tłuszczowe etc. Tylko prawdziwe masło da odpowiedni smak naszym ciasteczkom. Ważne jest by do przygotowywania słodkości było ono mocno schłodzone - to z kolei zapewni odpowiednią kruchość.
Zobacz też: Przepis na ciastka z czekoladą. Szybkie w wykonaniu, pyszne i kruche