-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa gulaszowa. Przepis na jednogarnkowe danie. Pewien dodatek sprawi, że będzie bardzo aromatyczna
Zupa gulaszowa. Przepis na jednogarnkowe danie. Pewien dodatek sprawi, że będzie bardzo aromatyczna
Zupa gulaszowa - przepis na węgierskie danie, które ugotujesz w jednym garnku. Jego podstawą jest mięso, które łączy się z różnymi warzywami. Dzięki temu potrawa zyskuje bogaty smak i jest pełna dobroczynnych wartości odżywczych.
Dania jednogarnkowe są zazwyczaj proste i nie wymagają umiejętności kulinarnych na miarę wielkich kucharzy. W tym gronie znajduje się też zupa gulaszowa. Do warzyw, mięsa dodaj białe wino, które sprawią, że smak będzie bogaty, a aromat dotrze do każdego zakamarka w domu.
Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zupa gulaszowa - przepis. Podstawą dania jest mięso wieprzowe oraz warzywa
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 700 g pomidorów,
- czerwona papryka,
- trzy ziemniaki,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki białego wina,
- 3,5 szklanki bulionu,
- dwie łyżki masła,
- przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki i suszonego tymianku oraz szczypta ostrej papryki, sól, pieprz
- dwie łyżki natki pietruszki.
Do zupy możesz dodać też soczewicę lub fasolę.
Zupa gulaszowa - przepis. Wszystko przygotujesz w jednym garnku
- Na samym początku obierz i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Przetnij czosnek na pół. Oba warzywa wrzuć do dużego garnka z roztopionym masłem i podsmaż.
- Mięso pokrój w kostkę. Włóż do tego samego kociołka. Usmaż z obu stron.
- Dodaj przyprawy. Smaż jeszcze przez kilka minut.
- Do składników dolej wino, a po dwóch minutach gorący bulion.
- Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Gotuj przez półtorej godziny pod przykryciem. Ustaw średnią moc palnika i zmniejsz w razie potrzeby.
- Pokrój paprykę i ziemniaki. Wrzuć je do garnka. Zupę gulaszową gotuj jeszcze przez pół godziny.
- Danie podawaj posypane natką pietruszki.