Zupa gulaszowa. Przepis na jednogarnkowe danie. Pewien dodatek sprawi, że będzie bardzo aromatyczna

Zupa gulaszowa - przepis na węgierskie danie, które ugotujesz w jednym garnku. Jego podstawą jest mięso, które łączy się z różnymi warzywami. Dzięki temu potrawa zyskuje bogaty smak i jest pełna dobroczynnych wartości odżywczych.

Dania jednogarnkowe są zazwyczaj proste i nie wymagają umiejętności kulinarnych na miarę wielkich kucharzy. W tym gronie znajduje się też zupa gulaszowa. Do warzyw, mięsa dodaj białe wino, które sprawią, że smak będzie bogaty, a aromat dotrze do każdego zakamarka w domu.

Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii


Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zupa gulaszowa - przepis. Podstawą dania jest mięso wieprzowe oraz warzywa

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 700 g pomidorów,
  • czerwona papryka,
  • trzy ziemniaki,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki białego wina,
  • 3,5 szklanki bulionu,
  • dwie łyżki masła,
  • przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki i suszonego tymianku oraz szczypta ostrej papryki, sól, pieprz
  • dwie łyżki natki pietruszki.

Do zupy możesz dodać też soczewicę lub fasolę. 

Zupa gulaszowa - przepis. Wszystko przygotujesz w jednym garnku

  1. Na samym początku obierz i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Przetnij czosnek na pół. Oba warzywa wrzuć do dużego garnka z roztopionym masłem i podsmaż.
  2. Mięso pokrój w kostkę. Włóż do tego samego kociołka. Usmaż z obu stron.
  3. Dodaj przyprawy. Smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Do składników dolej wino, a po dwóch minutach gorący bulion.
  5. Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. 
  6. Gotuj przez półtorej godziny pod przykryciem. Ustaw średnią moc palnika i zmniejsz w razie potrzeby.
  7. Pokrój paprykę i ziemniaki. Wrzuć je do garnka. Zupę gulaszową gotuj jeszcze przez pół godziny.
  8. Danie podawaj posypane natką pietruszki. 
Więcej o: