Sałatka z kapusty i ogórków - przepis na letnie rarytasy zamknięte w słoiku. Idealny dodatek do obiadu

Wśród przetworów, które goszczą na półkach naszych spiżarni, nie może zabraknąć także obiadowych akcentów. Aromatyczna, pełna witamin i wyjątkowo smaczna sałatka z kapusty i ogórków to przepis na domowy, letni rarytas zamknięty w słoiku. Przygotowanie jest bardzo proste a smak niepowtarzalny.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory przygotowujemy ze szczególną starannością - dobieramy najlepszej jakości produkty i starannie je przetwarzamy, a następnie szczelnie zamykamy w słoikach. Wśród dżemów, sosów, kiszonek czy pikli nie może zabraknąć także smacznych sałatek, które doskonale dopełniają każdy posiłek. 

Sałatka z ogórków na zimęSałatki na zimę do słoików. Przepisy na zimowe przetwory krok po kroku

Sałatka z kapusty i ogórków - mix sezonowych warzyw zamkniętych w słoiku

Przepis na smaczną sałatkę z kapusty i ogórków na zimę jest bardzo popularny i jednocześnie banalnie prosty. Efekty są wyśmienite - chrupiące, aromatyczne warzywa będą świetnie komponować się z wieloma daniami lub przyozdabiać stół na rodzinnych uroczystościach. Ta klasyka polskiej kuchni to prawdziwy must have podczas przygotowywania domowych, letnich przetworów

Kluczem smacznej sałatki są oczywiście starannie dobrane produkty. Wśród składników nie może zabraknąć papryki, ogórków, cebuli i kapusty, która jest w tym przepisie bazą. Smak uwydatni aromatyczna zalewa przygotowana na bazie wody, octu, cukru i przypraw. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Sałatka z kapusty i ogórków - przepis

Składniki: 

  • główka białej kapusty,
  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 0,5 kg papryki,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 3 marchewki, 
  • 5 ząbków czosnku. 

Składniki na zalewę: 

  • 3/4 szklanki octu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 2-3 łyżki soli,
  • 3 szt. liści laurowych,
  • 6 kulek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, usuwamy głąb, dzielimy na mniejsze części i drobno szatkujemy. 
  2. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę w piórka, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. 
  3. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy i oprószamy solą. Ponownie mieszamy i odkładamy na około dwie godziny. 
  4. Przygotowujemy zalewę - zwystkie składniki łączymy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie zalewamy nią warzywa i odstawiamy na kolejną godzinę. 
  5. Wyparzone słoiki wypełniamy warzywami i uzupełniamy zalewą. 
  6. Pasteryzujemy około 15 minut, studzimy i przekładamy w zaciemnione miejsce. 
Więcej o: