Placki z cukinii - przepis na szybki obiad. Z tym sosem będą smakować obłędnie

Doskonałe na śniadanie, obiad i podwieczorek. Zachwycą zarówno młodszych, jak i starszych. Jeżeli nie macie pomysłu na posiłek, to świetnym pomysłem będą delikatne placki z cukinii. Przepis jest prosty i smaczny!

Cukinia, nazywana też kabaczkiem, to warzywo bogate w witaminy. Dostarcza nam witaminy A, B, C i K oraz między innymi magnez, żelazo czy potas. Ta letnia odmiana dyni jest uwielbiana szczególnie przez osoby będące na diecie ze względu na niską kaloryczność. W 100 g dostarcza ona jedynie 16 kcal. Chętnie spożywają ją również cukrzycy. Warzywo charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. 

Zapiekanka z cukinii. Sezonowe danie idealne na wakacyjny obiad. Jest lekkie, warzywne i pożywneZapiekanka z cukinii. Sezonowe danie w sam raz na wakacyjny obiad

Choć cukinia wyróżnia się niezwykle delikatnym smakiem, to jej wykorzystań w kuchni może być wiele. Dodacie ją do ulubionego spaghetti, leczo czy tarty. My dzisiaj przedstawiamy przepis na placki z cukinii. Danie z pewnością zachwyci wszystkich domowników. 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Placki z cukinii - przepis

Składniki: 

  • 1 duża cukinia lub 2 małe (ok. 500 g),
  • 1 mała cebula (najlepiej szalotka),
  • 5 łyżek mąki pszennej (ok. 85 g),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól, pieprz, szczypiorek, koperek - do smaku,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlet schabowy. Ten prosty trik sprawi, że będzie idealnyJak zrobić kotlety schabowe. Prosty trik gwarancją soczystego mięsa

Przygotowanie: 

  1. Cukinię myjemy, a następnie odcinamy jej końce. Trzemy ją na średnich oczkach i delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. 
  2. To samo robimy z cebulą i dodajemy ją do cukinii. 
  3. W osobnej misce przygotowujemy mąkę z pieprzem, solą, rozbełtanym jajkiem oraz mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. 
  4. Starte warzywa dodajemy do masy i ponownie dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. 
  5. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy ciasto łyżką stołową - jedna czubata łyżka to jeden placek. Delikatnie rozprowadzamy do uzyskania okrągłego kształtu. 
  6. Smażymy przez około trzy minuty z każdej strony do zarumienienia.
  7. Placuszki świetnie smakują podawane z kwaśną śmietaną lub z sosem tzatziki. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań głównych. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: