Cukinia, nazywana też kabaczkiem, to warzywo bogate w witaminy. Dostarcza nam witaminy A, B, C i K oraz między innymi magnez, żelazo czy potas. Ta letnia odmiana dyni jest uwielbiana szczególnie przez osoby będące na diecie ze względu na niską kaloryczność. W 100 g dostarcza ona jedynie 16 kcal. Chętnie spożywają ją również cukrzycy. Warzywo charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Choć cukinia wyróżnia się niezwykle delikatnym smakiem, to jej wykorzystań w kuchni może być wiele. Dodacie ją do ulubionego spaghetti, leczo czy tarty. My dzisiaj przedstawiamy przepis na placki z cukinii. Danie z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Zobacz wideo
Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Placki z cukinii - przepis
Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 małe (ok. 500 g),
- 1 mała cebula (najlepiej szalotka),
- 5 łyżek mąki pszennej (ok. 85 g),
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- sól, pieprz, szczypiorek, koperek - do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy, a następnie odcinamy jej końce. Trzemy ją na średnich oczkach i delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.
- To samo robimy z cebulą i dodajemy ją do cukinii.
- W osobnej misce przygotowujemy mąkę z pieprzem, solą, rozbełtanym jajkiem oraz mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
- Starte warzywa dodajemy do masy i ponownie dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy ciasto łyżką stołową - jedna czubata łyżka to jeden placek. Delikatnie rozprowadzamy do uzyskania okrągłego kształtu.
- Smażymy przez około trzy minuty z każdej strony do zarumienienia.
- Placuszki świetnie smakują podawane z kwaśną śmietaną lub z sosem tzatziki. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań głównych.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl