Obiad bez mięsa, czyli kalafior z piekarnika. Sekretem jest marynata, nie obejdzie się bez azjatyckiego sosu

Kiedy myślimy nad pomysłem na obiad bez mięsa, od razu przychodzą nam na myśl warzywa i bardzo słusznie. Kalafior z piekarnika to świetny sposób na obiad wykonany minimalnym nakładem pracy. Musisz tylko odpowiednio go zamarynować. Z pomocą przyjdzie sos sojowy, a efekt pozytywnie zaskoczy nawet zagorzałych mięsożerców.
Zobacz wideo

Kalafior z piekarnika to pomysł na obiad lub smaczną przekąskę. Możesz podawać go z ulubionymi dodatkami lub na zimno z domowym sosem czosnkowym. Przepis jest banalny i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jak zrobić najlepszy obiad bez mięsa?

Sałatka z kapusty i ogórków na zimę (zdjęcie ilustracyjne)Sałatka z kapusty i ogórków - zdrowy i smaczny dodatek do obiadu

Obiad bez mięsa, czyli kalafior z piekarnika

Składniki:

  • 1 większy kalafior
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, najlepiej gruboziarnista
  • kurkuma
  • sos sojowy (najlepiej użyć jasnego)
  • pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki. 
  2. W misce przygotuj marynatę. Dodaj kilka łyżek oliwy (5-7), szczyptę soli, płaską łyżeczkę kurkumy i łyżkę sosu sojowego oraz szczyptę pieprzu. Całość wymieszaj. Następnie przełóż do marynaty różyczki kalafiora i dokładnie natrzyj nią każdy kawałek. Pozostaw na 20 minut.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Różyczki kalafiora rozłóż na blaszce i piecz przez ok. pół godziny.

GofryGofry jak znad morza w domu. Jak powtórzyć wakacyjny smak?

Tak przygotowany kalafior świetnie smakuje z jajkiem sadzonym lub solo posypany parmezanem. Jeśli masz ochotę wrzucić na ząb coś bezmięsnego, ale pysznego, ten przepis na pewno zadowoli twój gust.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: