Ogórki z chilli - przepis na pyszny dodatek do mięs i kanapek. Nie możesz zapomnieć o tym składniku

Ogórki z chilli to przepis, który od lat gości w naszych domach. I choć jest królem wśród przepisów na sałatki z ogórków, to często wielu z nas nie do końca wie, jak poprawnie przygotować zalewę. Przedstawiamy więc przepis, dzięki któremu szybko i łatwo przyrządzisz swoją ulubioną sałatkę w słoiku.

Przygotowanie ogórków z chilli nie jest zbyt skomplikowane. Potrzebujesz trochę wolnego czasu i odrobinę cierpliwości, by bardzo szybko móc cieszyć się smakiem ulubionej sałatki. Jak więc się do tego zabrać? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Ogórki z chilli - przepis. Ważne są nie tylko ogórki, ale i czosnek

Sałatka z ogórków z chilli to doskonała alternatywa dla ogórków kiszonych bądź konserwowych. Jeśli więc znudziły ci się te zwyczajne ogórki, ten przepis sprawdzi się doskonale. Jakich składników potrzebujesz? Na szczęście większość z nich masz już w swojej kuchni.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • ostra czerwona papryczka (jeśli chcemy, by nasza sałatka była ostrzejsza, możemy dodać co najmniej dwie),
  • 2 łyżki chilli (dodatkowo lub zamiast ostrej papryki - wówczas dodajemy 4 łyżki),
  • 3  łyżki oleju,
  • 2 główki czosnku,
  • 2 szklanki octu,
  • 400 g cukru.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ogórki z chilli. Sposób przygotowania krok po kroku

Pierwszy krok to oczyszczenie ogórków i pokrojenie ich na mniejsze kawałki. Możemy pokroić je w małą kostkę, drobne grubsze plasterki lub cienkie długie plastry. Następnie ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie musimy je odsączyć oraz dodać olej, posiekane chilli, czosnek oraz opcjonalnie chilli w proszku. Wszystkie składniki mieszamy i wrzucamy je do słoików. Zostawiamy na kolejną godzinę, by się "przegryzły".

Następnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W garnku zagotowujemy ocet z cukrem i gorącą zalewą zalewamy zawartość przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem. Sałatkę możemy przechowywać w spiżarni. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.