Zupa krem to zawsze dobry pomysł na obiad, ale krem z brokułów to coś więcej. Ten smak zasługuje na miano wyjątkowego, wszystko za sprawą gorgonzoli, która świetnie przełamuje delikatny smak brokułów i wyciąga z nich to, co najlepsze. Już nie musisz chodzić do restauracji, by zjeść wykwintną zupę.
Zupa krem z brokułów, czyli jak zamienić swoją kuchnię w restaurację
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- kawałek pora
- 2 ziemniaki
- masło
- 100 g sera gorgonzola
- śmietanka 30 proc.
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- do podania: grzanki
Zupa krem z brokułów - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj chwilę na dość mocnym ogniu, następnie dodaj pokrojonego pora.
- Kiedy cebula i por się zeszklą, dodaj pokrojoną w krążki marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Podsmażaj, co chwilę mieszając, aż warzywa będą miękkie.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, następnie dodaj brokuła podzielonego na różyczki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż brokuł będzie miękki.
- Ser pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dodaj także śmietankę i kiedy ser zacznie się rozpuszczać, zmiksuj całość na gładki, aksamitny krem. Podawaj z grzankami lub pestkami dyni.
Tak przygotowany krem z brokułów to raj dla amatorów nietuzinkowych smaków. Jeśli chcesz przygotować dla swojej rodziny coś naprawdę wyjątkowego, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.