Steki z arbuza, czyli zaskakująca opcja dla fanów grillowania. "Nie wiedziałam, że arbuz może smakować jak mięso"

Steki z arbuza to ostatnio hit wśród propozycji na dania z grilla. To najlepszy sposób, by zaskoczyć swoich gości czymś nietypowym i oryginalnym, a przede wszystkim pysznym. Podstawą smaku tych bezmięsnych steków jest marynata. Zrobisz ją raz dwa.
Zobacz wideo

Z okazji Światowego Dnia Arbuza mamy dla ciebie przepis, który po prostu zwala z nóg. Grillowane steki z arbuza nie dość, że smakują niemal jak mięso, to jeszcze przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Co należy przygotować?

Steki z arbuza - wege rozpusta dla fanów grillowania

Składniki:

  • 4 kawałki arbuza o grubości ok. 1,5 cm
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • ok. 30 ml sosu sojowego
  • 30 ml oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta rozmarynu
  • sól, pieprz

Steki z arbuza - jak je zrobić?

  1. Przygotuj miskę i połącz w niej wszystkie składniki marynaty (czosnek oczywiście przeciśnij przez praskę).
  2. Do marynaty przełóż kawałki arbuza i porządnie je natrzyj z obu stron. Pozostaw na 20 minut,
  3. Zamarynowane steki grilluj przez ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj ze świeżą sałatką.

Jeśli nie masz grilla, równie dobrze możesz przyrządzić te steki na patelni. Wówczas musisz pilnować, by nie zaczęły się przypalać.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: