• Link został skopiowany

Przepis na bigos z cukinii. Przepyszna alternatywna dla tradycyjnego bigosu. Bez grama mięsa

Przepis na bigos z cukinii powinien znać każdy, kto zdążył już znudzić się tradycyjnymi potrawami. Doskonale sprawdzi się na obiad dla wegetarian, ponieważ przygotujesz go bez grama mięsa! Jak to zrobić? Podpowiadamy.
Bigos z cukinii - przepis na smaczne i zdrowe danie
fot. OksanaKiian/iStock

Cukinia to przepyszne warzywo, które doskonale sprawdza się jako składnik zup, sosów, a nawet ciast. Jest lekkostrawna i łagodna w smaku, ale jeśli ją odpowiednio przyprawimy, smakuje obłędnie. Szczególnie dobrze smakuje bigos z cukinii, który musisz spróbować. Jak go przygotować? Sprawdź.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Przepis na bigos z cukinii. Delikatny warzywny obiad dla całej rodziny

Przepis na bigos z cukinii jest niezwykle prosty, a i lista składników nie wydaje się być skomplikowana. Czego potrzebujesz, aby zrobić bigos z cukinii? Nie zapomnij o żadnym składniku!

Składniki:

  • 4 cukinie,
  • 3 marchewki,
  • 3 duże cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • pęczek koperku,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego,
  • przyprawy: łyżeczka bazylii, łyżeczka majeranku, łyżeczka oregano, łyżeczka papryki słodkiej oraz łyżeczka papryki wędzonej (najlepiej pikantnej), sól i pieprz do smaku.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Bigos z cukinii - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie pokrój w drobną kostkę marchewkę lub zetrzyj ją na tarce z grubymi oczkami. Cukinię również pokrój w kostkę.
  2. Na maśle podsmaż cebulę, a następnie dodaj pozostałe umyte i obrane warzywa. Mieszaj często, by nie doszło do przypalenia. Dodaj przyprawy do smaku i duś na wolnym ogniu.
  3. Zalej warzywa przecierem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki.
  4. Bigos z cukinii gotuj przez 15 minut, mieszając co chwilę.

Bigos z cukinii możesz podawać z pieczywem. Doskonale sprawdzi się gorąca bagietka prosto z piekarnika. Doskonałym dodatkiem, który sprawdzi się też do bigosu z cukinii, będą ugotowane ziemniaki. Smacznego!

Więcej o: