Przepis na bigos z cukinii. Przepyszna alternatywna dla tradycyjnego bigosu. Bez grama mięsa

Przepis na bigos z cukinii powinien znać każdy, kto zdążył już znudzić się tradycyjnymi potrawami. Doskonale sprawdzi się na obiad dla wegetarian, ponieważ przygotujesz go bez grama mięsa! Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Cukinia to przepyszne warzywo, które doskonale sprawdza się jako składnik zup, sosów, a nawet ciast. Jest lekkostrawna i łagodna w smaku, ale jeśli ją odpowiednio przyprawimy, smakuje obłędnie. Szczególnie dobrze smakuje bigos z cukinii, który musisz spróbować. Jak go przygotować? Sprawdź.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Przepis na bigos z cukinii. Delikatny warzywny obiad dla całej rodziny

Przepis na bigos z cukinii jest niezwykle prosty, a i lista składników nie wydaje się być skomplikowana. Czego potrzebujesz, aby zrobić bigos z cukinii? Nie zapomnij o żadnym składniku!

Składniki:

  • 4 cukinie,
  • 3 marchewki,
  • 3 duże cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • pęczek koperku,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego,
  • przyprawy: łyżeczka bazylii, łyżeczka majeranku, łyżeczka oregano, łyżeczka papryki słodkiej oraz łyżeczka papryki wędzonej (najlepiej pikantnej), sól i pieprz do smaku.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki z papryką chilli (zdjęcie ilustracyjne)Ogórki z chilli - przepis na pyszny dodatek do mięs i kanapek

Bigos z cukinii - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie pokrój w drobną kostkę marchewkę lub zetrzyj ją na tarce z grubymi oczkami. Cukinię również pokrój w kostkę.
  2. Na maśle podsmaż cebulę, a następnie dodaj pozostałe umyte i obrane warzywa. Mieszaj często, by nie doszło do przypalenia. Dodaj przyprawy do smaku i duś na wolnym ogniu.
  3. Zalej warzywa przecierem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki.
  4. Bigos z cukinii gotuj przez 15 minut, mieszając co chwilę.

Ogórki (zdjęcie ilustracyjne)Ogórki w occie to klasyka polskich przetworów. Są niezbędne w spiżarni

Bigos z cukinii możesz podawać z pieczywem. Doskonale sprawdzi się gorąca bagietka prosto z piekarnika. Doskonałym dodatkiem, który sprawdzi się też do bigosu z cukinii, będą ugotowane ziemniaki. Smacznego!

Więcej o: