Cukinia to przepyszne warzywo, które doskonale sprawdza się jako składnik zup, sosów, a nawet ciast. Jest lekkostrawna i łagodna w smaku, ale jeśli ją odpowiednio przyprawimy, smakuje obłędnie. Szczególnie dobrze smakuje bigos z cukinii, który musisz spróbować. Jak go przygotować? Sprawdź.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Przepis na bigos z cukinii. Delikatny warzywny obiad dla całej rodziny
Przepis na bigos z cukinii jest niezwykle prosty, a i lista składników nie wydaje się być skomplikowana. Czego potrzebujesz, aby zrobić bigos z cukinii? Nie zapomnij o żadnym składniku!
Składniki:
- 4 cukinie,
- 3 marchewki,
- 3 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- puszka pomidorów krojonych bez skórki,
- pęczek koperku,
- 3-4 łyżki masła,
- 0,5 litra przecieru pomidorowego,
- przyprawy: łyżeczka bazylii, łyżeczka majeranku, łyżeczka oregano, łyżeczka papryki słodkiej oraz łyżeczka papryki wędzonej (najlepiej pikantnej), sól i pieprz do smaku.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Bigos z cukinii - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie pokrój w drobną kostkę marchewkę lub zetrzyj ją na tarce z grubymi oczkami. Cukinię również pokrój w kostkę.
- Na maśle podsmaż cebulę, a następnie dodaj pozostałe umyte i obrane warzywa. Mieszaj często, by nie doszło do przypalenia. Dodaj przyprawy do smaku i duś na wolnym ogniu.
- Zalej warzywa przecierem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki.
- Bigos z cukinii gotuj przez 15 minut, mieszając co chwilę.
Bigos z cukinii możesz podawać z pieczywem. Doskonale sprawdzi się gorąca bagietka prosto z piekarnika. Doskonałym dodatkiem, który sprawdzi się też do bigosu z cukinii, będą ugotowane ziemniaki. Smacznego!