Awokado: jak jeść, aby wykorzystać maksymalnie jego dobroczynne działanie?

Awokado. Jak jeść ten owoc zastanawia się wiele osób, które dotąd ograniczały się do mniej wyszukanych, krajowych owoców. Awokado tymczasem jest produktem niesamowitym, stosowanym jako składnik wielu dań, ale również używanym w kosmetologii. Owoc to skarbnica witamin A, E, C, B1, B2 K i H, ale także źródło kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Czy wszyscy powinniśmy jeść awokado?

Awokado: właściwości owocu wykorzystywanego niemal na całym świecie

Jak jeść awokado, aby korzystać z jego wielu pozytywnych właściwości? Awokado rośnie na wiecznie zielonym drzewie, jest źródłem witamin, potasu, wartościowych kwasów i zdrowych tłuszczy. Świetnie pasuje do sałatek czy rozmaitych past. Chociaż owoc awokado sam w sobie nie specjalnie ma smak i zapach, to najczęściej łączy się go z solą, a w towarzystwie innych składników staje się niemal podstawą, bez której danie nie mogłoby istnieć. Tłuszcz zawarty w awokado to samo zdrowie. Wbrew temu, co mówi się o tłuszczach, ten wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i tym samym zmniejsza ryzyko na wystąpienie miażdżycy i chroni serce. Wolne rodniki przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka na powstawania zmian nowotworowych, a kwasy zawarte w tymże owocu zmniejszają zaś ryzyko zachorowania na raka piersi w przypadku kobiet i raka prostaty w przypadku mężczyzn. Witaminy z grupy B wpływają także pozytywnie na układ nerwowy. Warto też pamiętać, że owoc zawiera kwas foliowy, który wpływa na zapobieganie powstawania wad rozwojowych u płodu w przypadku kobiet w ciąży.

Kto nie powinien jeść awokado?

Awokado jest składnikiem wielu dietetycznych dań i cudotwórczych kosmetyków. Niemniej jednak owoc może stanowić dla niektórych osób silny alergen, dlatego warto się przebadać, jeśli po jego spożyciu lub zastosowaniu kosmetyku z tym owocem w składzie zauważymy jakieś niepokojące objawy. Nie powinny go również jeść osoby uczulone na lateks oraz osoby przyjmujące leki, gdyż substancje w nim zawarte wchodzą w interakcję z tymi produktami. Jeśli istnieją jakiekolwiek wątpliwości co do obecności awokado w diecie najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Zobacz wideo 3 pomysły na użycie AWOKADO

Jak jeść awokado?

Owoc ten charakteryzuje się dość grubą i mięsistą skórką. Jeśli zastanawiasz się, jak obrać awokado, to wcale nie jest to trudne. Wystarczy zwyczajnie umyć owoc pod bieżącą wodą, a następnie przeciąć go na pół. Wyjęcie pestki nie powinno być większym problemem. Teraz ograniczy Cię już tylko wyobraźnia. Możesz oprószyć je solą i jeść łyżeczką, wydrążyć z łupin i pokroić, by następnie użyć owocu jako składnika na przykład sałatki, zblendować i dodać do pasty lub posmarować nim pieczywo.

Awokado: kcal. Ile kalorii ma porcja awokado?

W przypadku osób, które są na diecie, ale chciałyby korzystać z dobrodziejstw zawartych w awokado nie mamy dobrych informacji. Awokado jest skarbnicą pozytywnych substancji, jednak równocześnie jest niezwykle kaloryczne. Przyjmuje się, że w 100 gramach awokado jest aż 160 kcal! Niemniej jednak nie warto całkowicie z niego rezygnować, gdyż dostarcza ono nam wiele pozytywnych składników odżywczych - warto więc rozsądnie wkomponować je w swoją dietę. 

Zobacz też: Koktajl z awokado. Przygotuj w 5 minut pożywną przekąskę!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.