Świeże ogórki prosto z ogrodu, a nawet targu, smakują obłędnie. Zdarza się jednak tak, że trafiamy na gorzki ogórek. O dziwo, w większości sytuacji to nasza wina! Warzywo wcale nie jest zepsute, ale to my źle je obraliśmy. Jak więc zrobić to poprawnie?
Przede wszystkim należy pamiętać, że obieranie ogórka zawsze rozpoczynamy od jaśniejszej końcówki. Ciemna końcówka to ta, która wyrasta bezpośrednio z łodygi, znajduje się obok liści i korzeni i jest głównym miejscem gromadzenia się gorzkich substancji. Obierając ogórka od ciemniejszej strony, rozprowadzamy tę gorycz po całym warzywie.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Cierpliwi kucharze mogą wypróbować również bardziej czasochłonny sposób. Okazuje się, że umycie pod bieżącą wodą obieraczki bądź noża po każdym przeciągnięciu pozwoli uchronić ogórka przed gorzkim smakiem.
Z obierków po ogórkach możemy przygotować miksturę, którą wykorzystamy w kuchni. Mowa tu o domowym occie. Jedyne, czego potrzebujemy, to: