Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Do tej pory wiele osób popełnia podstawowy błąd

Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Okazuje się, że nawet to robimy źle. Teraz kiedy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto byłoby w końcu się tego nauczyć. Jak robić to dobrze? Podpowiadamy.

Świeże ogórki prosto z ogrodu, a nawet targu, smakują obłędnie. Zdarza się jednak tak, że trafiamy na gorzki ogórek. O dziwo, w większości sytuacji to nasza wina! Warzywo wcale nie jest zepsute, ale to my źle je obraliśmy. Jak więc zrobić to poprawnie?

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Sposób jest prosty

Przede wszystkim należy pamiętać, że obieranie ogórka zawsze rozpoczynamy od jaśniejszej końcówki. Ciemna końcówka to ta, która wyrasta bezpośrednio z łodygi, znajduje się obok liści i korzeni i jest głównym miejscem gromadzenia się gorzkich substancji. Obierając ogórka od ciemniejszej strony, rozprowadzamy tę gorycz po całym warzywie.

Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Steki z arbuzaSteki z arbuza, czyli zaskakująca opcja dla fanów grillowania

Cierpliwi kucharze mogą wypróbować również bardziej czasochłonny sposób. Okazuje się, że umycie pod bieżącą wodą obieraczki bądź noża po każdym przeciągnięciu pozwoli uchronić ogórka przed gorzkim smakiem.

Obierki po ogórkach zachowaj na później. Mikstura będzie przydatna w kuchni

Z obierków po ogórkach możemy przygotować miksturę, którą wykorzystamy w kuchni. Mowa tu o domowym occie. Jedyne, czego potrzebujemy, to:

  • obierki z kilku ogórków,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru.

Ogórki z papryką chilli (zdjęcie ilustracyjne)Ogórki z chilli - przepis na pyszny dodatek do mięs i kanapek

Ocet z ogórków - przepis. Sposób wykonania krok po kroku

  1. Do suchego słoika włóż czyste obierki tak, by zajmowały około 2/3 jego wysokości.
  2. Wodę z cukrem zagotuj i poczekaj, aż ostygnie. Letnią wodą możesz zalać obierki.
  3. Słoika nie zakręcaj, przykryj ściereczką lub gazą i odłóż w ciepłe miejsce na około trzy tygodnie. Nie zapomnij o codziennym mieszaniu mikstury. Dzięki temu przyspieszymy fermentację.
  4. Kiedy po trzech tygodniach ocet zyska już charakterystyczny zapach i smak, należy przecedzić płyn przez sito i wlać do butelek.
Więcej o: