Ogórki na mizerię do słoików bez octu. Ten przepis jest u mnie w rodzinie od pokoleń. Ważna jest zasada 1:1

Mizeria na zimę do słoików jest absolutnie obowiązkową pozycją do zrobienia na zimę w moim domu. W ten sposób robiła ją moja babcia, mama, a teraz czas przyszedł na mnie. Przepis jest banalny, zawiera tylko dwa składniki i jedną złotą zasadę - ile ogórków, tyle soli.
Zobacz wideo

Ogórki na mizerię na zimę bez octu. Czy to się w ogóle może udać? Owszem, i są zaskakująco pyszne. Nie zawierają żadnych konserwantów oprócz soli, a zimą taka mizeria smakuje niemal jak w sierpniu. Jak ją zrobić? Poznaj przepis, który jest w mojej rodzinie od pokoleń.

Czyszczenie piekarnika (zdjęcie ilustracyjne)Sposób na czyszczenie piekarnika - domowe metody

Mizeria do słoików na zimę. Tylko sól, żadnego octu

Nie podam tutaj dokładnych proporcji, ilość mizerii zależy od ciebie. 

Potrzebujesz:

  • średnich gruntowych ogórków
  • soli kamiennej

Mizeria solona na zimę - sposób wykonania:

  1. Ogórki obierz i pokrój je w nieco grubsze plastry (ok. 5 mm). Następnie przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Dodaj 3-4 łyżki soli (w zależności ile masz ogórków) i pozostaw na ok. 2 godziny.
  2. Po upływie 2 godzin dokładnie odcedź ogórki z solanki. Przygotuj czyste słoiki.
  3. W każdym ze słoików układaj warstwowo: 3 cm ogórków - 3 cm soli. Na wierzchu każdego słoika powinna znaleźć się sól. Następnie szczelnie je zakręć i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowana mizeria bez problemu przetrwa całą zimę. Jednak zanim zechcesz ją zjeść, pamiętaj, żeby przez 20 minut moczyć solone ogórki w zimnej wodzie. Wówczas nadmiar soli się wypłucze i mizeria będzie idealna.

Cafe frappeDomowe café frappé z rozpuszczalnej kawy. Grecki przepis dla każdego

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: