Jak zrobić omlet? Ten sposób sprawi, że będzie wyjątkowo puszysty. Wypróbuj go na słono i na słodko

Jak zrobić omlet? To nic trudnego. Co więcej, to niezwykle proste i błyskawiczne w wykonaniu danie, które zrobisz w nie więcej niż kilka minut. Oto sposób przygotowania krok po kroku.

Omlet to mało wymagające danie, które można zrobić jedynie ze składników, które już znajdują się w naszej kuchni. Jednak wariacji na jego temat jest wiele - możemy zjeść go na słodko lub na słono. Co zrobić, aby był puszysty i rozpływał się w ustach? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Jak zrobić omlet? Ten jeden trik sprawi, że będzie puszysty

Omlet to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Jeśli więc tego dnia potrzebujesz zastrzyku energii, bierz się do roboty! O czym należy pamiętać?

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Każdemu z nas zależy na tym, by omlet był puszysty. Aby tak było, należy oddzielić białka od żółtek i ubić je na pianę. Następnie delikatnie wmieszać pianę do reszty masy, uważając, aby nie straciła swojej objętości. Warto też dodać do masy na omlet odrobinę wody gazowanej. To sprawi, że będziemy mogli cieszyć się nie tylko jego smakiem, ale też tym, że jest puszysty.

Omlet na słono - przepis. Jak go przygotować?

Składniki słoną wersję omletu:

  • 3 jajka,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • 30 g sera,
  • pół cebuli,
  • 1/4 papryki,
  • odrobina szczypiorku,
  • odrobina szpinaku,
  • szczypta oregano,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj drobno pokrojone warzywa i smaż je przez około dwie minuty.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij je. Do masy dodaj żółtka, mąkę oraz przyprawa. Następnie dodaj starty ser oraz podsmażony szpinak z czosnkiem i szczypiorem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Patelnię po szpinaku porządnie rozgrzej z dodatkiem łyżki oleju lub masła. Następnie wlej na nią przygotowaną masę.
  4. Omlet smaż na niewielkim palniku pod przykryciem. Omlet będzie gotowy, kiedy jajko będzie ścięte z wierzchu.

Omlet na słodko - przepis na pyszne śniadanie dla każdego łasucha

Składniki:

  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka cukru,
  • ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy je na sztywną pianę.
  2. Dodajemy żółtka, cukier oraz płaską łyżkę mąki i dalej ubijamy.
  3. Masę smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, aż uzyskamy złoty kolor z obu stron.
  4. Omlet podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku dżem, świeże owoce, sos owocowy, czy płatki migdałów.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.