Ogórki krokodylki - przepis dla lubiących "na ostro". Nie bój się chili, a wyjdą przepyszne

Ogórki krokodylki to przepis, który moja rodzina wręcz ubóstwia i każdego lata produkujemy co najmniej 30 słoików tego specjału. Sposób wykonania jest banalny, ale jak to z ogórkami bywa, muszą poleżeć, żeby nabrać mocy. Jeśli chcesz zrobić naprawdę pyszne ogórki do słoika, nie bój się chili. "Krokodylki mają kąsać i być zajadliwe".
Zobacz wideo

Ogórki krokodylki to chyba najsmaczniejsza wersja przetworów z ogórków, a do tego jedna z łatwiejszych. Są chrupiące, lekko ostre i świetnie nadają się na przekąskę lub "zagrychę". W mojej rodzinie robi się je od lat, a kiedy zdradziłam ten przepis teściowej, sporo zyskałam w jej oczach. Oto przepis. Tylko pamiętaj, każdy krokodyl lubi się pomoczyć - w wypadku ogórków powinna być to cała noc.

Mizeria na zimęOgórki na mizerię do słoików bez octu. Ważna jest zasada 1:1

Ogórki krokodylki - przepis dla fanów konkretnych smaków

Składniki:

  • ok 2,5 kg niewielkich ogórków gruntowych (najlepiej wybierać te, które mają na skórce dużo wypustek)
  • 3 szklanki cukru
  • 350 ml octu
  • 3 łyżki soli
  • 9 łyżek oleju
  • 10-12 ząbków czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i przekrój wzdłuż, najlepiej na 4 części. Następnie przełóż je do miski, zasyp solą i wymieszaj. Pozostaw na 4-6 godzin.
  2. Po tym czasie ogórki oddadzą sporo wody, którą należy odcedzić. Dodaj chili, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj olej i cukier. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewą zalej ogórki i wymieszaj. W takiej kąpieli pozostaw krokodylki na całą noc.
  4. Następnego dnia włóż ogórki do słoików razem z zalewą. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj je we wrzątku przez 10 minut.

Ogórki (zdjęcie ilustracyjne)Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Wiele osób popełnia błąd

Tak przygotowane krokodylki przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Jeśli marzy ci się coś innego niż kiszone czy korniszony, koniecznie zrób krokodylki - zobaczysz, jak szybko znikają ze słoików.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: