Ogórki krokodylki to chyba najsmaczniejsza wersja przetworów z ogórków, a do tego jedna z łatwiejszych. Są chrupiące, lekko ostre i świetnie nadają się na przekąskę lub "zagrychę". W mojej rodzinie robi się je od lat, a kiedy zdradziłam ten przepis teściowej, sporo zyskałam w jej oczach. Oto przepis. Tylko pamiętaj, każdy krokodyl lubi się pomoczyć - w wypadku ogórków powinna być to cała noc.
Ogórki krokodylki - przepis dla fanów konkretnych smaków
Składniki:
- ok 2,5 kg niewielkich ogórków gruntowych (najlepiej wybierać te, które mają na skórce dużo wypustek)
- 3 szklanki cukru
- 350 ml octu
- 3 łyżki soli
- 9 łyżek oleju
- 10-12 ząbków czosnku
- 2 płaskie łyżeczki chili
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób wykonania:
- Ogórki dokładnie umyj i przekrój wzdłuż, najlepiej na 4 części. Następnie przełóż je do miski, zasyp solą i wymieszaj. Pozostaw na 4-6 godzin.
- Po tym czasie ogórki oddadzą sporo wody, którą należy odcedzić. Dodaj chili, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj olej i cukier. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewą zalej ogórki i wymieszaj. W takiej kąpieli pozostaw krokodylki na całą noc.
- Następnego dnia włóż ogórki do słoików razem z zalewą. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj je we wrzątku przez 10 minut.
Tak przygotowane krokodylki przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Jeśli marzy ci się coś innego niż kiszone czy korniszony, koniecznie zrób krokodylki - zobaczysz, jak szybko znikają ze słoików.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.