Zupa z fasolki szparagowej - przepis, gdy chcesz zjeść coś lekkiego. Żeby wyszła smaczna, przyda się patelnia

Zupa z fasolki szparagowej to prosty, tani i smaczny pomysł na letni obiad. Przepis jest bardzo prosty, ale jeśli chcesz go nieco podrasować, przyda się patelnia i łyżka masła. Już wiesz, o co chodzi? Trik z wcześniejszym podsmażeniem warzyw wzbogaca smak każdej zupy, a w przypadku fasolkowej to jest po prostu hit.
Zobacz wideo

Zupa z fasolki szparagowej to świetny pomysł na obiad, kiedy masz ochotę na coś lekkiego i pożywnego. Jeśli nie masz pomysłu, co dziś zaserwować na obiad, zupa z fasolki szparagowej gorąco się poleca.

Zupa gulaszowa. Przepis na jednogarnkowe danieZupa gulaszowa. Przepis na węgierskie jednogarnkowe danie

Zupa z fasolki szparagowej - przepis

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej (polecam zieloną)
  • ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • warzywa: 3 niewielkie ziemniaki, 1 większa marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 1 większa cebula
  • śmietana 18 proc
  • 100 g serka topionego
  • masło
  • sól, pieprz, szczypta curry
  • posiekany szczypiorek

Zupa z fasolki szparagowej - sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj w kostkę, marchewkę, pietruszkę i pora pokrój w talarki a ziemniaki w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Kiedy się zeszkli, dodaj pora, marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ziemniaki. Lekko osól całość i podsmażaj ok. 5 minut.
  3. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego podsmażone warzywa. Gotuj ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu. Następnie dodaj fasolkę, dopraw do smaku przyprawami i gotuj, aż fasolka będzie miękka.
  4. Serek topiony zmiksuj z kilkoma łyżkami śmietany i chochelką wywaru. Następnie wlej do zupy i ponownie zagotuj. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Robert Makłowicz zdradził sekret idealnego leczoJak ugotować leczo? Makłowicz wskazuje, co robimy źle. "Żadne pieczarki"

Taka zupa smakuje polskim latem i z przyjemnością każdy zje taki obiad. Jeśli masz więcej fasolki, zamroź ją - zimą bez problemu odtworzysz ten smak.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: