Zupa z fasolki szparagowej to świetny pomysł na obiad, kiedy masz ochotę na coś lekkiego i pożywnego. Jeśli nie masz pomysłu, co dziś zaserwować na obiad, zupa z fasolki szparagowej gorąco się poleca.
Zupa z fasolki szparagowej - przepis
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej (polecam zieloną)
- ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
- warzywa: 3 niewielkie ziemniaki, 1 większa marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 1 większa cebula
- śmietana 18 proc
- 100 g serka topionego
- masło
- sól, pieprz, szczypta curry
- posiekany szczypiorek
Zupa z fasolki szparagowej - sposób wykonania:
- Cebulę posiekaj w kostkę, marchewkę, pietruszkę i pora pokrój w talarki a ziemniaki w kostkę.
- Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Kiedy się zeszkli, dodaj pora, marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ziemniaki. Lekko osól całość i podsmażaj ok. 5 minut.
- W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego podsmażone warzywa. Gotuj ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu. Następnie dodaj fasolkę, dopraw do smaku przyprawami i gotuj, aż fasolka będzie miękka.
- Serek topiony zmiksuj z kilkoma łyżkami śmietany i chochelką wywaru. Następnie wlej do zupy i ponownie zagotuj. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Taka zupa smakuje polskim latem i z przyjemnością każdy zje taki obiad. Jeśli masz więcej fasolki, zamroź ją - zimą bez problemu odtworzysz ten smak.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.