• Link został skopiowany

Gnocchi - przepis włoskiej babci. Klasyczny przysmak, który nieco przypomina polskie kopytka

Gnocchi to obok pizzy i spaghetti jeden z klasyków włoskiej kuchni. Przygotowuje się go podobnie, jak... nasze rodzime kopytka. Jego podstawą są ugotowane ziemniaki, które połączymy z dodatkami. Jak więc zrobić dobre gnocchi? Przepis nie jest bardzo skomplikowany.
Gnocchi - przepis. Klasyczny włoski przysmak
flickr.com

Które z włoskich dań mogłoby konkurować popularnością z pizzą i pastą? To gnocchi. Przepis na ten przysmak sprawi, że będziecie mogli przygotować go w swoim domu. Zaletą receptury jest fakt, że nie musicie wykorzystywać zbyt wielu składników - wystarczą tylko cztery. Wszystkie produkty stworzą aromatyczną całość, którą podawać można na różne sposoby. Danie szybko zniknie z talerza.

Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Gnocchi - przepis. Z czterech składników wyczarujesz przysmak

Produkty:

  • kilogram sypkich ziemniaków,
  • pełna szklanka mąki pszennej,
  • duże jajko,
  • łyżeczka soli.

Przepis na gnocchi - dzięki niemu stworzysz włoskie kluseczki

  1. Ziemniaki umyj i oczyść. Nie obieraj ich, tylko od razu włóż do garnka z zimną wodą. Warzywa gotuj przez 20-25 minut - w tym czasie powinny zrobić się miękkie.
  2. Wystudź, obierz i wytnij ciemne części.
  3. Ziemniaki włóż do maszynki mielącej mięso, przepuść przez praskę lub ugniataj za pomocą specjalnego tłuczka. 
  4. Warzywa połącz z mąką, jajkiem i solą. Wygniataj masę do momentu, w którym stworzy ona zwartą i dosyć twardą kulę. Jeśli będzie ona za luźna, dosyp mąkę.
  5. Ustaw garnek z osoloną wodą na palniku. W czasie, gdy będzie gotować, podziel ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj dłońmi i ucinaj kluski. Możesz je uformować w dowolny sposób.
  6. Gnocchi ostrożnie wkładaj do gotującej się wody i od razu zamieszaj. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odlicz 90 sekund. Po tym czasie możesz je wyciągnąć za pomocą cedzaka. Kluseczki najlepiej wrzucać partiami. 

Danie to ma kilka wersji, jedną z popularniejszych jest ta ze szpinakiem. Wystarczy, że zielone liście zmielisz na mus i dodasz do masy. 

Więcej o: