Które z włoskich dań mogłoby konkurować popularnością z pizzą i pastą? To gnocchi. Przepis na ten przysmak sprawi, że będziecie mogli przygotować go w swoim domu. Zaletą receptury jest fakt, że nie musicie wykorzystywać zbyt wielu składników - wystarczą tylko cztery. Wszystkie produkty stworzą aromatyczną całość, którą podawać można na różne sposoby. Danie szybko zniknie z talerza.
Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Gnocchi - przepis. Z czterech składników wyczarujesz przysmak
Produkty:
- kilogram sypkich ziemniaków,
- pełna szklanka mąki pszennej,
- duże jajko,
- łyżeczka soli.
Przepis na gnocchi - dzięki niemu stworzysz włoskie kluseczki
- Ziemniaki umyj i oczyść. Nie obieraj ich, tylko od razu włóż do garnka z zimną wodą. Warzywa gotuj przez 20-25 minut - w tym czasie powinny zrobić się miękkie.
- Wystudź, obierz i wytnij ciemne części.
- Ziemniaki włóż do maszynki mielącej mięso, przepuść przez praskę lub ugniataj za pomocą specjalnego tłuczka.
- Warzywa połącz z mąką, jajkiem i solą. Wygniataj masę do momentu, w którym stworzy ona zwartą i dosyć twardą kulę. Jeśli będzie ona za luźna, dosyp mąkę.
- Ustaw garnek z osoloną wodą na palniku. W czasie, gdy będzie gotować, podziel ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj dłońmi i ucinaj kluski. Możesz je uformować w dowolny sposób.
- Gnocchi ostrożnie wkładaj do gotującej się wody i od razu zamieszaj. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odlicz 90 sekund. Po tym czasie możesz je wyciągnąć za pomocą cedzaka. Kluseczki najlepiej wrzucać partiami.
Danie to ma kilka wersji, jedną z popularniejszych jest ta ze szpinakiem. Wystarczy, że zielone liście zmielisz na mus i dodasz do masy.