Więcej kuchennych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory to bez wątpienia prawdziwa duma każdego kucharza. Zróżnicowana i bogata spiżarnia to prawdziwy rarytas - słodkie dżemy, nalewki, soki lub bardziej wytrawne produkty takie jak pikle, kiszonki czy sosy. Nie może zabraknąć także najbardziej lubianych przetworów, jakimi są ogórki kiszone. Świetnie sankują jako przekąska, dodatek na kanapkę lub zakąska do trunku.
Ogórki kiszone to dla wielu z nas ukochany, letni rarytas. Ich sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu i zastosowaniu tradycyjnych metod, które dają niezastąpiony efekt. Poza odpowiednim doborem ogórków warto pamiętać także o aromatycznych dodatkach takich jak chrzan, koper z baldachami, liście dębu, porzeczki czy czosnek. Temperatura zalewy także ma ogromny wpływ na smak naszych przetworów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszym artykule: Jak zalewać ogórki kiszone? Ciepłą czy zimną wodą? Odpowiedź zaskakuje
Niezwykle istotnym elementem procesu kiszenia ogórków jest ich odpowiednie ułożenie w naczyniu. Powinny być ciasno i pionowo zbite, to pozwoli zachować ich strukturę, jędrność i smak. Ponadto dzięki temu nie będą wypływać ponad powierzchnię zalewy i nie zepsują się. Wybór naczynia także jest ważny - najlepszym rozwiązaniem jest kamionka lub szklany słój. Unikajmy plastikowych butelek czy pojemników - to może negatywnie wpłynąć na ogórki, a nawet nam zaszkodzić.
Składniki:
Sposób przygotowania: