Jak wkładać ogórki do słoika? Ten niepozorny krok ma kolosalne znaczenie dla smaku

Ogórki kiszone to piedestał wśród domowych przetworów. O ich smaku decydują odpowiednio dobrane składniki, aromatyczna zalewa, ale także sama metoda kiszenia. Jak wkładać ogórki do słoika? Ten niepozorny moment przygotowań przetworów może okazać się kluczowy dla smaku.

Więcej kuchennych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory to bez wątpienia prawdziwa duma każdego kucharza. Zróżnicowana i bogata spiżarnia to prawdziwy rarytas - słodkie dżemy, nalewki, soki lub bardziej wytrawne produkty takie jak pikle, kiszonki czy sosy. Nie może zabraknąć także najbardziej lubianych przetworów, jakimi są ogórki kiszone. Świetnie sankują jako przekąska, dodatek na kanapkę lub zakąska do trunku. 

Ogórki kiszone (zdjęcie ilustracyjne)Jak układać ogórki do kiszenia? Sprawdź, domową metodę

Jak wkładać ogórki do słoika? Kluczowy moment dla smaku

Ogórki kiszone to dla wielu z nas ukochany, letni rarytas. Ich sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu i zastosowaniu tradycyjnych metod, które dają niezastąpiony efekt. Poza odpowiednim doborem ogórków warto pamiętać także o aromatycznych dodatkach takich jak chrzan, koper z baldachami, liście dębu, porzeczki czy czosnek. Temperatura zalewy także ma ogromny wpływ na smak naszych przetworów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszym artykule: Jak zalewać ogórki kiszone? Ciepłą czy zimną wodą? Odpowiedź zaskakuje

Niezwykle istotnym elementem procesu kiszenia ogórków jest ich odpowiednie ułożenie w naczyniu. Powinny być ciasno i pionowo zbite, to pozwoli zachować ich strukturę, jędrność i smak. Ponadto dzięki temu nie będą wypływać ponad powierzchnię zalewy i nie zepsują się. Wybór naczynia także jest ważny - najlepszym rozwiązaniem jest kamionka lub szklany słój. Unikajmy plastikowych butelek czy pojemników - to może negatywnie wpłynąć na ogórki, a nawet nam zaszkodzić. 

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Kiszone ogórki - tradycyjny przepis babci

Składniki: 

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 2 małe główki czosnku,
  • pęczek kopru z baldachami,
  • kawałek korzenia chrzanu wraz z liśćmi,
  • 2 litry wrzątku,
  • 4 łyżki soli kamiennej,
  • Opcjonalnie przyprawy: liście chrzanu, zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki, wiśni lub winorośli
  • 4 słoiki litrowe.

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki dokładnie myjemy, a zioła płuczemy w zimnej wodzie. 
  2. Czosnek dzielimy na ząbki (nie musimy go obierać), chrzan kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Na dno sparzonych słoików układamy koper, ząbki czosnku, kawałki chrzanu oraz liść chrzanu. Przechodzimy do układania warzyw - ogórki powinny być ciasno i pionowo ułożone, tak by wypełnić cały słój. 
  4. Zagotowujemy dwa litry wrzątku, dodajemy sól, mieszamy i czekamy, aż się rozpuści.
  5. Zalewamy wrzątkiem wszystkie porcje ogórków, tak by żaden z nich nie wystawał ponad powierzchnię zalewy.
  6. Mocno zakręcamy i ustawiamy na wieczku, do góry dnem. Gdy słoiki ostygną, przekładamy je spiżarni lub zaciemnionej szafki. Ogórki są gotowe po 3-4 dniach. 
Więcej o: