Arbuz to owoc uwielbiany przez wiele osób. Jego słodki smak jest niekwestionowanym symbolem lata. Wydawałoby się, że jest pozbawiony wszelkich witamin i soli mineralnych, bo przecież w prawie 90 procentach składa się z wody, ale nic bardziej mylnego. Arbuzy są źródłem witaminy A i C. Czy wiesz, że możesz zatrzymać ich właściwości i słodycz na dłużej? Wystarczy, że włożysz owoce i odpowiednie zioła do słoika, a następnie wszystko zamarynujesz. Może wydawać się to nieco kontrowersyjne, ale warto przetestować przepis.
Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?
Więcej przepisów kulinarnych i ciekawych porad znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Arbuz w słoiku. Zaopatrz się w kilka potrzebnych składników
Przygotuj:
- cztery kilogramy arbuza,
- pieprz w ziarenkach,
- łyżka nasion kopru,
- łyżka kwasku cytrynowego,
- łyżka sody oczyszczonej,
- łyżka soli (na słoik),
- wrzątek.
Arbuz zamknięty w szkle. Zatrzymaj smak lata na dłużej
- Użyj sody oczyszczonej i szczoteczki do zębów, by wyczyścić owoc. Arbuza umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
- Pokrój owoc na mniejsze kawałki i poukładaj je w wyparzonych wcześniej słoikach.
- Zagotuj wodę. Wrzątek wlej do szkła. Słoiki przykryj pokrywkami i odstaw na kwadrans.
- Wylej płyn. Możesz zrobić to za pomocą wieczka z otworami. Do szkła wrzuć pieprz, koper, kwasek cytrynowy oraz sól.
- Ponownie zagotuj wodę i wlej ją do słoików. Zakręć i odwróć, by stały do góry dnem. Po 24 godzinach będą gotowe i od razu możesz się nimi zajadać.
- Zamarynowanego arbuza przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Sięgaj po niego zawsze, gdy najdzie cię ochota.