Arbuz zamknięty w słoiku? Teraz możesz się cieszyć jego smakiem nawet w zimowe wieczory

Arbuz w słoiku to ciekawy sposób na zamknięcie letniego smaku w szkle. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się słodkim smakiem owocu przez cały rok. Któż nie chciałby spróbować arbuzowego przysmaku w zimowy wieczór?

Arbuz to owoc uwielbiany przez wiele osób. Jego słodki smak jest niekwestionowanym symbolem lata. Wydawałoby się, że jest pozbawiony wszelkich witamin i soli mineralnych, bo przecież w prawie 90 procentach składa się z wody, ale nic bardziej mylnego. Arbuzy są źródłem witaminy A i C. Czy wiesz, że możesz zatrzymać ich właściwości i słodycz na dłużej? Wystarczy, że włożysz owoce i odpowiednie zioła do słoika, a następnie wszystko zamarynujesz. Może wydawać się to nieco kontrowersyjne, ale warto przetestować przepis

Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?

Więcej przepisów kulinarnych i ciekawych porad znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Polish BoyPolish Boy to hit z ulic Cleveland. "To najlepsza kanapka świata"

Arbuz w słoiku. Zaopatrz się w kilka potrzebnych składników

Przygotuj:

  • cztery kilogramy arbuza,
  • pieprz w ziarenkach,
  • łyżka nasion kopru,
  • łyżka kwasku cytrynowego,
  • łyżka sody oczyszczonej,
  • łyżka soli (na słoik),
  • wrzątek.

Arbuz zamknięty w szkle. Zatrzymaj smak lata na dłużej

  1. Użyj sody oczyszczonej i szczoteczki do zębów, by wyczyścić owoc. Arbuza umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
  2. Pokrój owoc na mniejsze kawałki i poukładaj je w wyparzonych wcześniej słoikach.
  3. Zagotuj wodę. Wrzątek wlej do szkła. Słoiki przykryj pokrywkami i odstaw na kwadrans. 
  4. Wylej płyn. Możesz zrobić to za pomocą wieczka z otworami. Do szkła wrzuć pieprz, koper, kwasek cytrynowy oraz sól. 
  5. Ponownie zagotuj wodę i wlej ją do słoików. Zakręć i odwróć, by stały do góry dnem. Po 24 godzinach będą gotowe i od razu możesz się nimi zajadać.
  6. Zamarynowanego arbuza przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Sięgaj po niego zawsze, gdy najdzie cię ochota.  

pasta jajecznaPasta jajeczna z awokado z przepisu Karola Okrasy. Nie tylko na śniadanie

Więcej o: