Jaka jest najlepsza zupa na lato? To zupa krem ze świeżych pomidorów, która nasyci i nawodni

Krem ze świeżych pomidorów posmakuje przede wszystkim miłośnikom tych warzyw oraz dzieciom. Jest smaczny, sycący i dobrze nawadnia. Naprawdę warto przyrządzić ten prosty i bezmięsnych posiłek choć raz na jakiś czas.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli lubisz zupy, zwłaszcza gęste i jednolite kremy, to ten przepis zdecydowanie jest dla ciebie. Potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, aby cieszyć się pysznymi i zdrowym posiłkiem. Zresztą wykonanie też jest bardzo proste i szybkie, nie zajmie więcej niż kwadrans. Nie wierzysz? Sprawdź nasz przepis na krem ze świeżych pomidorów.

Zupa krem ze świeżych pomidorówZupa krem ze świeżych pomidorów. Będzie smakować jak z włoskiej restauracji

Krem ze świeżych pomidorów to tylko podstawowe produkty. Na pewno masz je w lodówce

Jeśli chcesz zrobić warzywną zupę krem z pomidorów, musisz przygotować następujące składniki:

  • pomidory (świeże) - 5 sztuk średniej wielkości,
  • cebula,
  • czosnek - 2 - 3 ząbki,
  • woda (lub bulion bądź rosół) - 2 litry,
  • przyprawy - sól, pieprz, zioła (najlepiej świeże liście): bazylia, oregano, majeranek, natka pietruszki czy tymianek,
  • śmietana, jogurt naturalny bądź kefir - kilka łyżek do zabielenia zupy.

Jeśli chcesz, możesz dodać też inne warzywa, np. marchewkę, paprykę czerwoną czy pietruszkę (korzeń).

zupa kremZupa krem z pomidorów i papryki. Podpiecz warzywa, a smak będzie nieziemski

Krem ze świeżych pomidorów - przygotowanie. Zajmie Ci najwyżej 15 minut

Gotowanie kremu pomidorowego zacznij od oparzenia pomidorów i ich obrania. Potem postępuj według instrukcji:

  1. Cebulę obierz i zeszklij na patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę;
  2. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Duś przez kilka minut, aby uzyskać gęstą masę;
  3. Wlej niecałą szklankę wody (bulionu lub rosołu), po czym duś dalej, przez około kilka minut;
  4. Podczas duszenia dodaj sól, pieprz i wybrane zioła;
  5. Na koniec zmiksuj (zblenduj) zupę na jednolity, gładki krem;
  6. Podawaj z kleksem śmietany (lub jogurtu bądź kefiru) oraz ulubionym pieczywem (najlepsze są domowe grzanki).

Smacznego!

Więcej o: