Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli lubisz zupy, zwłaszcza gęste i jednolite kremy, to ten przepis zdecydowanie jest dla ciebie. Potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, aby cieszyć się pysznymi i zdrowym posiłkiem. Zresztą wykonanie też jest bardzo proste i szybkie, nie zajmie więcej niż kwadrans. Nie wierzysz? Sprawdź nasz przepis na krem ze świeżych pomidorów.
Krem ze świeżych pomidorów to tylko podstawowe produkty. Na pewno masz je w lodówce
Jeśli chcesz zrobić warzywną zupę krem z pomidorów, musisz przygotować następujące składniki:
- pomidory (świeże) - 5 sztuk średniej wielkości,
- cebula,
- czosnek - 2 - 3 ząbki,
- woda (lub bulion bądź rosół) - 2 litry,
- przyprawy - sól, pieprz, zioła (najlepiej świeże liście): bazylia, oregano, majeranek, natka pietruszki czy tymianek,
- śmietana, jogurt naturalny bądź kefir - kilka łyżek do zabielenia zupy.
Jeśli chcesz, możesz dodać też inne warzywa, np. marchewkę, paprykę czerwoną czy pietruszkę (korzeń).
Krem ze świeżych pomidorów - przygotowanie. Zajmie Ci najwyżej 15 minut
Gotowanie kremu pomidorowego zacznij od oparzenia pomidorów i ich obrania. Potem postępuj według instrukcji:
- Cebulę obierz i zeszklij na patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę;
- Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Duś przez kilka minut, aby uzyskać gęstą masę;
- Wlej niecałą szklankę wody (bulionu lub rosołu), po czym duś dalej, przez około kilka minut;
- Podczas duszenia dodaj sól, pieprz i wybrane zioła;
- Na koniec zmiksuj (zblenduj) zupę na jednolity, gładki krem;
- Podawaj z kleksem śmietany (lub jogurtu bądź kefiru) oraz ulubionym pieczywem (najlepsze są domowe grzanki).
Smacznego!