Jak wybrać idealnego arbuza? Słodki i dojrzały wyróżnia się charakterystycznym elementem

Orzeźwiający, soczysty i słodki. Arbuz jest idealną przekąską w upalne dni. Jednak jak wiadomo owoc owocowi nierówny. Jak sprawdzić, że ten, który przykuł naszą uwagę w sklepie, nie zawiedzie nas swoim smakiem?

Choć arbuz składa się głównie z wody, to dostarcza nam wiele składników odżywczych. Ten orzeźwiający owoc zawiera witaminę A, B, cynk, selen czy ryboflawinę. Znajdziemy w nim również opowiadający za jego barwę likopen, który posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ma działanie przeciwzapalne, a także stanowi profilaktykę dla chorób nowotworowych. 

Arbuz jest również polecany osobom na diecie. Ten niskokaloryczny owoc zawiera około 30 kcal w 100 g. Ponadto dzięki wysokiej zawartości wody, świetnie nawadnia organizm. 

Zobacz wideo Arbuz to tylko "cukier i woda"? Nieprawda!

Arbuz - jak wybrać dojrzały? Zwróć uwagę na plamę

Stojąc przed półką sklepową, może nas czekać arbuzowy zawrót głowy. Spotkamy różne kształty, kolory i rozmiary. Jak wybrać idealnego arbuza? Jedną z najważniejszych cech, które gwarantują dojrzały i smaczny owoc jest jasna plama na dole. Im jest większa i ciemniejsza, tym słodszy będzie arbuz. 

Słodki arbuz. Liczy się kształt, rozmiar i skórka

Inną istotną kwestią jest kształt owocu. Warto sięgać po te okrągłe, które wyróżniają się słodkim smakiem. Podłużne arbuzy są przeważnie wodniste o mdłym smaku. 

Przyjrzyjcie się także jego skórce. Lepiej smakować będą te z matową powierzchnią. Dobrze jeżeli jest ona także pokryta brązowymi siateczkami, które wskazują na to, że nasz egzemplarz będzie słodki. Swoje szanse zwiększycie także, zwracając uwagę na jego wielkość. Smaczniejsze będą duże oraz średnie.  

Raczej unikajcie tych cechujących się błyszczącą skórką lub zielonym ogonkiem - te najprawdopodobniej zerwano zbyt wcześnie. 

Rozpoznaj słodkiego arbuza po dźwięku

Co ciekawe, o smaku arbuza informuje nas także dźwięk, jaki wydaje. Aby to sprawdzić, wystarczy stuknąć parę razy w owoc. Jeżeli usłyszycie pusty i niski dźwięk, oznacza to, że trafiliście na dojrzały, gotowy do zjedzenia egzemplarz. 

Pamiętajcie, że lepiej kupować arbuza w całości niż w kawałkach. Będziecie mogli go dłużej przechowywać i cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.