Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z warzyw, które chętnie hodujemy w przydomowych ogródkach, szklarniach i balkonach są oczywiście pomidory. Owocne plony uzyskamy jednak tylko, gdy rośliny będą zdrowe, nie będą chorować i gdy zastosujemy odpowiednią pielęgnację. Nie jest to wymagająca praca, jednak pominięcie pewnych kroków przyniesie negatywne skutki.
Uprawy na małą skalę w szklarniach i ogrodach dają ogrom satysfakcji, a także zdrowe, naturalne produkty. Pomidory to chętnie uprawiane warzywo, które, chociaż nie jest szczególnie wymagające, potrzebuje odpowiedniej pielęgnacji. Rolnicy najczęściej przycinają dolne liście, ponieważ dzięki temu roślina może wykształcić zdrowe i dorodne plony.
Pamiętajmy, że liść karmi grono, które znajduje się pod nim. Jeżeli owoc jest w pełni wykształcony rozmiarowo, to wtedy możemy usunąć liść nad tym gronem
- możemy przeczytać na stronie strefaagro.pl. Warto jednak wspomnieć, że odmiany wysokie potrzebują nieco innej pielęgnacji. W tym przypadku odcina się także pędy, które wyrastają z kątów liści, w połowie sierpnia zaś wierzchołek rosnący nad piątym gronem.
Usuwanie liści i pędów z krzewów pomidorów pozwoli zapobiec infekcji i wszelakich chorób. Odpowiednio wykonany zabieg korzystnie wpływa na przyspieszenie kwitnienia i owocowania.
Przy prowadzeniu na jeden pęd pozostawia się tylko pęd główny, a pędy boczne, pojawiające się w kątach liści, powinny być usuwane w miarę ich wyrastania, kiedy mają kilka centymetrów długości. Prowadząc pomidory na dwa pędy, pozostawia się pęd główny i pęd boczny wyrastający pod pierwszym gronem
- instruuje Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Z kolei ogławianie pomidorów to ostatni etap pielęgnacji. Polega na usunięciu liści z rośliny, jednak zanim przystąpimy do tego momentu, warto wykonać kilka działań związanych z uprawą pomidorów. Zatem:
Proces ten sprawi, że roślina przestaje rosnąć i może "skupić się" na przekazywaniu energii owocom. Narzędziem, które ułatwi pracę jest sekator - warto jednak pamiętać o tym, by go wcześniej zdezynfekować.