Jak zrobić grzanki do zupy? Poznaj trzy wersje, które odczarują każdą polewkę. Przyda się m.in. ser

Jak zrobić grzanki do zupy? Najprościej, jak się da! Dziś mamy dla ciebie grzanki do zupy w trzech odsłonach, które będą pasować zarówno do lekkich zup krem, jak i również do zupy cebulowej, czy śląskiej wodzionki. Czego potrzebujesz? Pieczywa, patelni lub piekarnika i kilku przypraw.
Zobacz wideo

Grzanki to świetny dodatek do zup krem, ale także sałatek. Sposobów ich wykonania jest wiele, ale dziś mamy dla ciebie trzy sprawdzone wersje grzanek: serowe, czosnkowo - ziołowe i grzanki na ostro. Od ciebie zależy, które grzanki dodasz do swojej zupy.

Grzanki czosnkowo - ziołowe:

  • Kilka kromek czerstwego pieczywa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło
  • sól
  • suszona bazylia lub oregano
  • posiekana natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania masła czosnkowego. Do miski włóż masło. Dodaj sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Dodaj suszone zioła oraz natkę pietruszki i całość połącz za pomocą widelca.
  3. Kromki pieczywa cienko posmaruj masłem (najlepiej z obu stron) i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Kawałki pieczywa piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż się zarumienią i będą chrupiące.

Takie grzanki świetnie smakują z lekkimi zupami, np. zupą krem z cukinii, brokuła czy białych warzyw. Świetnie sprawdzą się także w sałatkach jako chrupiący dodatek.

Grzanki serowe

  • kilka kromek pieczywa (możesz użyć bułek lub bagietki)
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • starty ser typu Grana Padano lub inny twardy, dojrzewający ser
  • opcjonalnie szczypta suszonych ziół
  1. Masło przełóż do miski i dodaj przeciśnięty czosnek i zioła. Wymieszaj.
  2. Każdy kawałek pieczywa posmaruj masłem i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Kiedy pieczywo lekko się zarumieni, połóż na wierzch każdego kawałka sterty ser. 
  3. Podpiekaj grzanki, aż ser się rozpuści.

Takie grzanki to idealny dodatek do zupy cebulowej lub gulaszowej. 

Pikantne grzanki z chili

  • kilka kromek czerstwego chleba
  • czosnek granulowany
  • papryka wędzona
  • szczypta chili
  • oliwa
  1. Chleb pokrój w kostkę i przełóż do miski. Lekko skrop całość oliwą i wymieszaj.
  2. Dodaj płaską łyżeczkę czosnku i wędzonej papryki i pół łyżeczki chili. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy dokładnie obtoczyły każdy kawałek pieczywa.
  3. Na suchej patelni podsmażaj grzanki, aż będą chrupiące.

Tak przygotowane grzanki to świetny dodatek do lekkich zupa na przykład kalafiorowej lub jarzynowej.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.