Grzanki to świetny dodatek do zup krem, ale także sałatek. Sposobów ich wykonania jest wiele, ale dziś mamy dla ciebie trzy sprawdzone wersje grzanek: serowe, czosnkowo - ziołowe i grzanki na ostro. Od ciebie zależy, które grzanki dodasz do swojej zupy.
Grzanki czosnkowo - ziołowe:
- Kilka kromek czerstwego pieczywa
- 2-3 ząbki czosnku
- masło
- sól
- suszona bazylia lub oregano
- posiekana natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania masła czosnkowego. Do miski włóż masło. Dodaj sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj suszone zioła oraz natkę pietruszki i całość połącz za pomocą widelca.
- Kromki pieczywa cienko posmaruj masłem (najlepiej z obu stron) i pokrój na mniejsze kawałki.
- Kawałki pieczywa piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż się zarumienią i będą chrupiące.
Takie grzanki świetnie smakują z lekkimi zupami, np. zupą krem z cukinii, brokuła czy białych warzyw. Świetnie sprawdzą się także w sałatkach jako chrupiący dodatek.
Grzanki serowe
- kilka kromek pieczywa (możesz użyć bułek lub bagietki)
- masło
- 2 ząbki czosnku
- starty ser typu Grana Padano lub inny twardy, dojrzewający ser
- opcjonalnie szczypta suszonych ziół
- Masło przełóż do miski i dodaj przeciśnięty czosnek i zioła. Wymieszaj.
- Każdy kawałek pieczywa posmaruj masłem i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Kiedy pieczywo lekko się zarumieni, połóż na wierzch każdego kawałka sterty ser.
- Podpiekaj grzanki, aż ser się rozpuści.
Takie grzanki to idealny dodatek do zupy cebulowej lub gulaszowej.
Pikantne grzanki z chili
- kilka kromek czerstwego chleba
- czosnek granulowany
- papryka wędzona
- szczypta chili
- oliwa
- Chleb pokrój w kostkę i przełóż do miski. Lekko skrop całość oliwą i wymieszaj.
- Dodaj płaską łyżeczkę czosnku i wędzonej papryki i pół łyżeczki chili. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy dokładnie obtoczyły każdy kawałek pieczywa.
- Na suchej patelni podsmażaj grzanki, aż będą chrupiące.
Tak przygotowane grzanki to świetny dodatek do lekkich zupa na przykład kalafiorowej lub jarzynowej.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.