Aromatyczny sos czosnkowy w dwóch odsłonach według Ewy Wachowicz. Dobrze pasuje nie tylko do pizzy

Sos czosnkowy to aromatyczny dodatek do pizzy, nachosów, a nawet warzyw. Do tego bardzo łatwo można go zrobić samodzielnie z zaledwie kilku składników. Sprawdźcie sami. Na pewno nie pożałujecie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Smażony chleb z sosem czosnkowym

Sos czosnkowy jest wraz z ketchupem i musztardą jednym z najbardziej lubianych dodatków do potraw. Proponujemy dwa różne przepisy na sos czosnkowy według Ewy Wachowicz. Pochodzą z 196. i 208. odcinka programu "Ewa Gotuje". Oryginalne receptury znajdziecie też na oficjalnej stronie internetowej autorki - tutaj i tutaj.

Sos czosnkowy - wersja klasyczna. To najbardziej podstawowy przepis

Pierwsza receptura to klasyczny sos czosnkowy. Do jego przygotowania potrzeba tylko pięciu składników:

  • jogurtu naturalnego - opakowania,
  • czosnku - 2 - 3 ząbków,
  • majonezu - łyżki 
  • musztardy (najlepiej Dijon) - pół łyżki,
  • przypraw - soli i pieprzu do smaku.

Przygotowanie jest bardzo proste:

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę;
  2. Jogurt przelej do miseczki, dodaj czosnek, majonez, musztardę;
  3. Wymieszaj składniki sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sos jest gotowy do podawania, choć jeśli chcesz, możesz go przedtem nieco schłodzić w lodówce.

Sos czosnkowy z miętą jest nieco delikatniejszy. Nadaje się zwłaszcza do warzyw

Aby zrobić miętową wersję sosu czosnkowego, musisz przygotować następujące produkty:

  • jogurt grecki - opakowanie, 
  • czosnek - jeden większy ząbek,
  • świeże listki mięty - porządną garść,
  • przyprawy - sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania jest bardzo podobny do wersji klasycznej sosu:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, a listki mięty posiekaj drobno;
  2. Jogurt przelej do miseczki, po czym połącz z czosnkiem i miętą;
  3. Wymieszaj, jednocześnie dodając sól i pieprz w takich proporcach, które ci odpowiadają.

Sos czosnkowy z miętą świetne się nadaje jako dip do warzyw.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.