Przygotowanie sosu do naszego dania jest ważnym etapem podczas gotowania. W końcu nieodpowiednio przygotowany i rzadki może zepsuć smak nawet najlepszego dania. Aby tego uniknąć, należy go odpowiednio zagęścić. Poznajcie sposoby na uzyskanie aksamitnego wykończenia waszych potraw.
Jednym z najpopularniejszych sposobów na poprawę konsystencji sosu jest wykorzystanie mąki. Od lat korzystają z niego nasze mamy oraz babcie... i nic w tym dziwnego. Ten prosty trik pozwoli wam uzyskać wymarzony efekt w szczególności przy sosach mięsnych. Jak to zrobić? Wystarczy, że wymieszacie mąkę (około dwóch łyżek) z niewielką ilością zimnej wody. Tak przygotowany roztwór wlejcie do gorącego sosu, następnie gotujcie przez kilka minut, mieszając.
Kolejną metodą na zagęszczenie sosu jest redukcja wody. Trik ten pozwoli wam na poprawienie konsystencji bez dodawania zbędnych kalorii. Przelejcie sos do innego garnka, a następnie postawcie na małym ogniu bez przykrycia. Gotujemy go tak długo, aż uwolni się z niego nadmiar wody i uzyska odpowiednią gęstość. Zwróćcie jednak uwagę, by sos się nie przypalił i nie odparował zbyt mocno. By temu zapobiec, warto co jakiś czas mieszać w garnku.
Innym sposobem uwielbianym przez nasze babcie i mamy jest zrobienie zasmażki. Jak ją przygotować? Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła (lub innego tłuszczu), dodajemy tyle samo mąki i intensywnie mieszamy. Zasmażka będzie gotowa, kiedy nabierze jednolitej konsystencji i rumianego koloru.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl