Jak zagęścić sos? Trzy proste triki na uzyskanie aksamitnego wykończenia dań

Prostym sposobem na ulepszenie naszego dania jest przygotowanie sosu. Myśliwski, grzybowy, a może cebulowy? Niezależnie który dziś wybierzesz, warto nadać mu odpowiedniej konsystencji. Jak zagęścić sos?

Przygotowanie sosu do naszego dania jest ważnym etapem podczas gotowania. W końcu nieodpowiednio przygotowany i rzadki może zepsuć smak nawet najlepszego dania. Aby tego uniknąć, należy go odpowiednio zagęścić. Poznajcie sposoby na uzyskanie aksamitnego wykończenia waszych potraw

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Jak sprawdzić, że arbuz jest słodki?Jak wybrać najlepszego arbuza? Dojrzały wyróżnia się jednym elementem

Jak zagęścić sos? Skorzystaj z mąki 

Jednym z najpopularniejszych sposobów na poprawę konsystencji sosu jest wykorzystanie mąki. Od lat korzystają z niego nasze mamy oraz babcie... i nic w tym dziwnego. Ten prosty trik pozwoli wam uzyskać wymarzony efekt w szczególności przy sosach mięsnych. Jak to zrobić? Wystarczy, że wymieszacie mąkę (około dwóch łyżek) z niewielką ilością zimnej wody. Tak przygotowany roztwór wlejcie do gorącego sosu, następnie gotujcie przez kilka minut, mieszając. 

PapierówkiCo zrobić z papierówek? Nawet pierogi. 3 nieoczywiste przepisy

Zagęszczanie sosu - odparowanie

Kolejną metodą na zagęszczenie sosu jest redukcja wody. Trik ten pozwoli wam na poprawienie konsystencji bez dodawania zbędnych kalorii. Przelejcie sos do innego garnka, a następnie postawcie na małym ogniu bez przykrycia. Gotujemy go tak długo, aż uwolni się z niego nadmiar wody i uzyska odpowiednią gęstość. Zwróćcie jednak uwagę, by sos się nie przypalił i nie odparował zbyt mocno. By temu zapobiec, warto co jakiś czas mieszać w garnku.

Zagęść sos zasmażką

Innym sposobem uwielbianym przez nasze babcie i mamy jest zrobienie zasmażki. Jak ją przygotować? Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła (lub innego tłuszczu), dodajemy tyle samo mąki i intensywnie mieszamy. Zasmażka będzie gotowa, kiedy nabierze jednolitej konsystencji i rumianego koloru. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: