Dlaczego pomidory pękają? Możesz popełniać błędy w pielęgnacji. Pomoże zmiana nawyków

Uprawa warzyw w przydomowych ogródkach, szklarniach czy nawet na balkonie dają ogromną satysfakcję i często owocne plony. Aby wyrosły zdrowe i smaczne, należy zadbać o odpowiednią pielęgnację oraz o niektóre szczegóły. Dlaczego pomidory pękają? Przyczyna jest niepozorna, a zapobieganie bardzo proste.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niestety zdarza się, że dojrzewające lub już dojrzałe owoce pomidorów nagle pękają, nawet pomimo dogodnych warunków. Na szczęście zwykle nie jest to spowodowane chorobą, a wpływem czynników zewnętrznych. Dlaczego więc skórka pomidorów pęka? 

Ogławianie pomidorów, kiedy?Ogławianie pomidorów. Kiedy i jak należy obrywać liście? Instrukcja

Dlaczego pomidory pękają? 

Uprawa pomidorów należy do jednej z najchętniej wybieranych i lubianych. Nie jest zbytnio wymagająca, a jej efekty są niezwykle smaczne i zdrowe. Pomidory własnej hodowli to prawdziwe źródło witamin i cennych składników. Niestety często bywa, że pomimo dbałości o najmniejsze szczegóły na finiszu plony ulegają uszkodzeniu. Owoce pomidora często pękają podczas dojrzewania, dzieje się tak z powodu czynników zewnętrznych. Nie powinniśmy się zatem martwić, że plony zaatakowane są przez szkodniki czy inne choroby. 

Najczęstszą przyczyną pękania pomidorów jest nieregularne i niewłaściwe podlewanie, ponieważ rośliny te lubią systematyczność w tej kwestii. Krzewy należy podlewać regularnie niezbyt dużą ilością wody, tak by podłoże było stale lekko wilgotne. Z kolei nadmierne, nieregularne nawodnienie podczas suszy może skutkować nieestetycznymi pęknięciami. Przyczyna jest bardzo prosta - dopuszczanie do dłuższych okresów przesuszenia krzewów pomidorów powoduje, że gdy nagle podlejemy je dużą ilością wody, owoce pobiorą jej za dużo, a skórka nie nadąży się rozciągać i szybko pęknie. 

Zobacz wideo Zadbaj o swoje rośliny, by żyły dłużej i pozostawały świeże

Pękanie pomidorów - kluczowa jest pielęgnacja 

Nieestetyczne pęknięcia może nie są niczym szkodliwym, jednak pomidory tacą wtedy swój apetyczny wygląd, a nawet smak. Skazy powstają zwykle w pobliżu szypułki owoców. Mogą być koncentryczne, o kulistym kształcie wokół szypułek lub tworzyć proste linie. Najbardziej narażone są odmiany, które wydają duże, mięsiste i ciężkie owoce. Warto także wspomnieć, że obfity deszcz w suchym okresie również może spowodować podobne skutki. 

Kiedy możemy spodziewać się, że pomidory zaczną pękać?

  • Po silnych ulewach, które następują po dłuższym okresie suszy,
  • w czasie ciepłego, ale raczej deszczowego lata - krzewy dobrze rosną, ale owoce nie są w stanie pomieścić nadmiaru wody,
  • po nagłym i zbyt obfitym podlewaniu przesuszonych krzewów. 

Pamiętajmy, że przesuszone rośliny, a nawet lekko zwiędnięte nie powinny być podlewane jednorazowo dużą ilością wody! Najlepiej jest robić to stopniowo i powoli zwiększać ilość dostarczanej im wody. 

Więcej o: