Jak zrobić sok z malin? Wykorzystaj niezawodny przepis babci na dodatek do ciast i deserów

Jak zrobić sok z malin? Te wyjątkowo delikatne, sezonowe owoce świetnie smakują w formie słodkiego napoju. Sok z malin świetnie nadaje się także jako dodatek do deserów czy ciast. Aby go przygotować, warto sięgnąć po niezawodny przepis naszych babć.

Maliny to wyjątkowo pyszne owoce. Najlepsze są te świeże, zerwane prosto z krzaka, ale można podawać je także w formie dżemów, czy soków. Malinowy sok oprócz swoich walorów smakowych, jest także świetnym domowym lekarstwem na przeziębienie.

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak zrobić z sok z malin? Wykorzystaj przepis babci  

Sok z malin warto mieć w domowej spiżarni. Ten wyjątkowo uniwersalny napój można dodawać do gorącej herbaty, napojów, a nawet do drinków. Można nim polać także lody - ten sposób podania z pewnością przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym smakoszom.

Składniki:

  • 2 kg świeżych malin,
  • 2-3 szklanki cukru.

Sok z malin przygotujesz w kilka minut. Sprawdź, jak to zrobić

Świeże maliny umyj w chłodnej wodzie. Owoce podziel na trzy partie. Pierwszą z nich wsyp do wysokiego garnka, a następnie zasyp połową szklanki cukru. Po chwili dodaj kolejną warstwę owoców oraz cukier i powtórz sekwencję. Ostatnią partię także wrzuć do garnka i dodaj cukier. Jeśli wolisz mniej słodkie soki, zredukuj ilość dodawanego cukru. Przyjmuje się, że na kilogram owoców przypada szklanka cukru.

Odczekaj około pół godziny i kilka razy przemieszaj owoce. Powinny puścić sok.

Podgrzej garnek, wciąż mieszając owoce, aby się nie przypaliły. Gdy całość się zagotuje, zdejmij garnek z palnika, a owoce przecedź przez gęste sito, lub przez gazę. Sok z owoców raz jeszcze zagotuj, a następnie przelej go do słoików lub butelek.

Malinową pulpę pozostałą po odcedzeniu soku możesz wykorzystać do przygotowania owocowego ciasta lub farszu do pierogów czy naleśników.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.