Maliny to wyjątkowo pyszne owoce. Najlepsze są te świeże, zerwane prosto z krzaka, ale można podawać je także w formie dżemów, czy soków. Malinowy sok oprócz swoich walorów smakowych, jest także świetnym domowym lekarstwem na przeziębienie.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Sok z malin warto mieć w domowej spiżarni. Ten wyjątkowo uniwersalny napój można dodawać do gorącej herbaty, napojów, a nawet do drinków. Można nim polać także lody - ten sposób podania z pewnością przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym smakoszom.
Składniki:
Świeże maliny umyj w chłodnej wodzie. Owoce podziel na trzy partie. Pierwszą z nich wsyp do wysokiego garnka, a następnie zasyp połową szklanki cukru. Po chwili dodaj kolejną warstwę owoców oraz cukier i powtórz sekwencję. Ostatnią partię także wrzuć do garnka i dodaj cukier. Jeśli wolisz mniej słodkie soki, zredukuj ilość dodawanego cukru. Przyjmuje się, że na kilogram owoców przypada szklanka cukru.
Odczekaj około pół godziny i kilka razy przemieszaj owoce. Powinny puścić sok.
Podgrzej garnek, wciąż mieszając owoce, aby się nie przypaliły. Gdy całość się zagotuje, zdejmij garnek z palnika, a owoce przecedź przez gęste sito, lub przez gazę. Sok z owoców raz jeszcze zagotuj, a następnie przelej go do słoików lub butelek.
Malinową pulpę pozostałą po odcedzeniu soku możesz wykorzystać do przygotowania owocowego ciasta lub farszu do pierogów czy naleśników.