• Link został skopiowany

Jak zrobić sok z malin? Wykorzystaj niezawodny przepis babci na dodatek do ciast i deserów

Jak zrobić sok z malin? Te wyjątkowo delikatne, sezonowe owoce świetnie smakują w formie słodkiego napoju. Sok z malin świetnie nadaje się także jako dodatek do deserów czy ciast. Aby go przygotować, warto sięgnąć po niezawodny przepis naszych babć.
Jak przygotować sok z malin na zimę? Instrukcja krok po kroku jest bardzo prosta.
Zdjęcie ilustracyjne, Shaiith/shutterstock.com

Maliny to wyjątkowo pyszne owoce. Najlepsze są te świeże, zerwane prosto z krzaka, ale można podawać je także w formie dżemów, czy soków. Malinowy sok oprócz swoich walorów smakowych, jest także świetnym domowym lekarstwem na przeziębienie.

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak zrobić z sok z malin? Wykorzystaj przepis babci  

Sok z malin warto mieć w domowej spiżarni. Ten wyjątkowo uniwersalny napój można dodawać do gorącej herbaty, napojów, a nawet do drinków. Można nim polać także lody - ten sposób podania z pewnością przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym smakoszom.

Składniki:

  • 2 kg świeżych malin,
  • 2-3 szklanki cukru.

Sok z malin przygotujesz w kilka minut. Sprawdź, jak to zrobić

Świeże maliny umyj w chłodnej wodzie. Owoce podziel na trzy partie. Pierwszą z nich wsyp do wysokiego garnka, a następnie zasyp połową szklanki cukru. Po chwili dodaj kolejną warstwę owoców oraz cukier i powtórz sekwencję. Ostatnią partię także wrzuć do garnka i dodaj cukier. Jeśli wolisz mniej słodkie soki, zredukuj ilość dodawanego cukru. Przyjmuje się, że na kilogram owoców przypada szklanka cukru.

Odczekaj około pół godziny i kilka razy przemieszaj owoce. Powinny puścić sok.

Podgrzej garnek, wciąż mieszając owoce, aby się nie przypaliły. Gdy całość się zagotuje, zdejmij garnek z palnika, a owoce przecedź przez gęste sito, lub przez gazę. Sok z owoców raz jeszcze zagotuj, a następnie przelej go do słoików lub butelek.

Malinową pulpę pozostałą po odcedzeniu soku możesz wykorzystać do przygotowania owocowego ciasta lub farszu do pierogów czy naleśników.

Więcej o: