Sezon na cukinię w pełni i z chęcią zajadamy się chrupiącymi placuszkami z cukinii, wege pasztetem lub gęstymi sosami na bazie tego warzywa. A może tak zrobić zupę z cukinii? Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego dania, gorąco zachęcamy - zupa jest pyszna, kremowa i wyrazista dzięki dodatkowi pleśniowego sera, który przełamuje mdłość cukinii i wyciąga na powierzchnie wszystkie ukryte smaki. Jak ją zrobić? Nic prostszego.
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Wyjaśniamy
Zupa z cukinii - przepis godny najlepszej restauracji
Składniki:
- 600-700 g cukinii (najlepiej wybierać młode okazy, które nie mają jeszcze twardych pestek)
- 1 l lekkiego bulionu warzywnego (możesz użyć także rosołu)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- garść szpinaku
- ok. 100 g sera gorgonzola
- masło
- śmietanka 30 proc.
- sól, pieprz, szczypta curry
- do podania: ziołowe grzanki
Zupa z cukinii - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozpuść w nim łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebule i chwilę podsmażaj, co chwilę mieszając. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak i smaż, aż szpinak zwiędnie.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Następnie dodaj do garnka i duś całość ok. 3-4 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Następnie zmniejsz moc palnika i zalej całość bulionem. Doprowadź do zagotowania, dopraw do smaku przyprawami (uważaj jednak na sól, bo ser będzie słony) i na niewielkim ogniu gotuj przez 5-7 minut.
- Ser pleśniowy pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Kiedy ser się rozpuści, dolej śmietankę i ponownie zagotuj. Następnie za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami.
Kotlety z kaszy gryczanej. Dowód na to, że mielone nie musi być mięsne
Taka zupa krem to mistrzostwo smaku i to w mniej niż 20 minut. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników czymś naprawdę pysznym, zupa z cukinii będzie najlepszym wyborem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.