• Link został skopiowany

Cukinia marynowana - domowe przetwory z sezonowego warzywa. Aromatyczna zalewa jest kluczowa

Cukinia to prawdziwa królowa wśród sezonowych warzyw. Niepozorny i delikatny smak jest doceniany szczególnie w letnich przepisach, gdzie często sięgamy po to zielone i lekkie warzywo. Możemy ją przygotować także w domowych przetworach. Cukinia marynowana to prawdziwy rarytas zamknięty w słoiku.
Marynowane cukinie
Fot. łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory to niezastąpiony produkt. Na półkach spiżarni królują oczywiście kiszonki, dżemy, soki czy pikle jednak warto nieco urozmaicić swoje zapasy i przygotować oryginalny przepis z wykorzystaniem sezonowego warzywa. Marynowana cukinia to prawdziwa uczta smaków, kluczowa w przygotowaniu okaże się m.in. aromatyczna zalewa. 

Marynowana cukinia - letni rarytas zamknięty w słoiku 

Cukinia to jedno z bardziej lubianych warzyw, które najlepiej smakuje szczególnie w okresie letnim. Roślina nazywana przez wielu także kabaczkiem to idealny produkt dla odchudzających się - jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, a taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal. Poza walorami zdrowotnymi warzywo jest także wyjątkowo smaczne i można przygotować z niego wiele ciekawych dań, ale i przetworów

Cukinia marynowana to nie tylko ciekawy dodatek do obiadów, ale i zdrowa przekąska oraz oryginalny tapas. Wyjątkowy smak gwarantują świeże warzywa, najlepiej nie zbyt duże, a także aromatyczna zalewa o wyraźnym posmaku. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekty...no cóż, warto przekonać się samemu!

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Przepis na marynowaną cukinię z kurkumą i czosnkiem

Składniki: 

  • 3 kg cukinii,
  • 6 szklanek wody, 
  • 2.5 szklanki octu, 
  • 1.5 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki soli,
  • łyżeczka kurkumy,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • czosnek, 
  • opakowanie ziela angielskiego, 
  • liść laurowy.  
  1. Cukinię dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry jednakowej grubości. 
  2. Do sparzonych wrzątkiem słoików wkładamy cukinię, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, i ząbek czosnku.
  3. Przegotowujemy zalewę - dogarnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól, kurkumę, zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Gotową zalewę przelewamy do słoików z cukinią. 
  4. Słoje dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 12 minut. 
  5. Studzimy, kładziemy słoiki do góry dnem, a następnie przekładamy do spiżarni lub szafki. 
Więcej o: