Cukinia marynowana - domowe przetwory z sezonowego warzywa. Aromatyczna zalewa jest kluczowa

Cukinia to prawdziwa królowa wśród sezonowych warzyw. Niepozorny i delikatny smak jest doceniany szczególnie w letnich przepisach, gdzie często sięgamy po to zielone i lekkie warzywo. Możemy ją przygotować także w domowych przetworach. Cukinia marynowana to prawdziwy rarytas zamknięty w słoiku.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory to niezastąpiony produkt. Na półkach spiżarni królują oczywiście kiszonki, dżemy, soki czy pikle jednak warto nieco urozmaicić swoje zapasy i przygotować oryginalny przepis z wykorzystaniem sezonowego warzywa. Marynowana cukinia to prawdziwa uczta smaków, kluczowa w przygotowaniu okaże się m.in. aromatyczna zalewa. 

Marynowana cukinia - letni rarytas zamknięty w słoiku 

Cukinia to jedno z bardziej lubianych warzyw, które najlepiej smakuje szczególnie w okresie letnim. Roślina nazywana przez wielu także kabaczkiem to idealny produkt dla odchudzających się - jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, a taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal. Poza walorami zdrowotnymi warzywo jest także wyjątkowo smaczne i można przygotować z niego wiele ciekawych dań, ale i przetworów

Cukinia marynowana to nie tylko ciekawy dodatek do obiadów, ale i zdrowa przekąska oraz oryginalny tapas. Wyjątkowy smak gwarantują świeże warzywa, najlepiej nie zbyt duże, a także aromatyczna zalewa o wyraźnym posmaku. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekty...no cóż, warto przekonać się samemu!

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Przepis na marynowaną cukinię z kurkumą i czosnkiem

Składniki: 

  • 3 kg cukinii,
  • 6 szklanek wody, 
  • 2.5 szklanki octu, 
  • 1.5 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki soli,
  • łyżeczka kurkumy,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • czosnek, 
  • opakowanie ziela angielskiego, 
  • liść laurowy.  
  1. Cukinię dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry jednakowej grubości. 
  2. Do sparzonych wrzątkiem słoików wkładamy cukinię, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, i ząbek czosnku.
  3. Przegotowujemy zalewę - dogarnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól, kurkumę, zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Gotową zalewę przelewamy do słoików z cukinią. 
  4. Słoje dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 12 minut. 
  5. Studzimy, kładziemy słoiki do góry dnem, a następnie przekładamy do spiżarni lub szafki. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA