Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory to niezastąpiony produkt. Na półkach spiżarni królują oczywiście kiszonki, dżemy, soki czy pikle jednak warto nieco urozmaicić swoje zapasy i przygotować oryginalny przepis z wykorzystaniem sezonowego warzywa. Marynowana cukinia to prawdziwa uczta smaków, kluczowa w przygotowaniu okaże się m.in. aromatyczna zalewa.
Cukinia to jedno z bardziej lubianych warzyw, które najlepiej smakuje szczególnie w okresie letnim. Roślina nazywana przez wielu także kabaczkiem to idealny produkt dla odchudzających się - jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, a taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal. Poza walorami zdrowotnymi warzywo jest także wyjątkowo smaczne i można przygotować z niego wiele ciekawych dań, ale i przetworów.
Cukinia marynowana to nie tylko ciekawy dodatek do obiadów, ale i zdrowa przekąska oraz oryginalny tapas. Wyjątkowy smak gwarantują świeże warzywa, najlepiej nie zbyt duże, a także aromatyczna zalewa o wyraźnym posmaku. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekty...no cóż, warto przekonać się samemu!
Składniki: