-
Haps
-
Jak przygotować
- Pasta jajeczna - przepis z najlepszym grzybem świata. Hit na śniadanie, obiad i kolacje
Pasta jajeczna - przepis z najlepszym grzybem świata. Hit na śniadanie, obiad i kolacje
Pasta jajeczna to przepis na najlepsze smarowidło do kanapek, ale także dodatek do wędlin i mięs na zimno. Pasta jajeczna może być przygotowana na mnóstwo sposobów, ale dziś mamy dla ciebie coś ekstra - pastę jajeczną z kurkami. Jest tak pyszna, że dla pewności ilość podanych składników zwiększ dwukrotnie.
Pasta jajeczna jest banalna w wykonaniu i zawsze smakuje wyśmienicie. Jednak postanowiliśmy wykorzystać fakt, że trwa sezon na kurki i podzielić się z wami najlepszym przepisem na jajeczne smarowidło. Jak zrobić najlepszą pastę jajeczną z kurkami?
Pasta jajeczna - przepis z kurkami
Składniki:
- ok. 300 g świeżych, oczyszczonych kurek
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- masło
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- majonez
Pasta jajeczna z kurkami - sposób wykonania:
- Oczyszczone kurki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kurki i podsmażaj na dość sporej mocy palnika, aż się zarumienią. Kiedy odparuje z nich nadmiar płynu, lekko je osól. Podsmażaj jeszcze minutę i zdejmij patelnię z ognia.
- Jajka obierz i rozgnieć widelcem lub bardzo drobno posiekaj. Przełóż do miski. Podsmażone kurki także przesiekaj i dodaj do jajek. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodaj 2 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj. Najlepsza pasta kanapkowa gotowa.
Żeby nieco podkręcić smak pasty z kurkami, możesz dodać starty ząbek czosnku lub łyżkę soku z cytryny.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.