Pasta jajeczna - przepis z najlepszym grzybem świata. Hit na śniadanie, obiad i kolacje

Pasta jajeczna to przepis na najlepsze smarowidło do kanapek, ale także dodatek do wędlin i mięs na zimno. Pasta jajeczna może być przygotowana na mnóstwo sposobów, ale dziś mamy dla ciebie coś ekstra - pastę jajeczną z kurkami. Jest tak pyszna, że dla pewności ilość podanych składników zwiększ dwukrotnie.
Zobacz wideo

Pasta jajeczna jest banalna w wykonaniu i zawsze smakuje wyśmienicie. Jednak postanowiliśmy wykorzystać fakt, że trwa sezon na kurki i podzielić się z wami najlepszym przepisem na jajeczne smarowidło. Jak zrobić najlepszą pastę jajeczną z kurkami? 

Pasta jajeczna - przepis z kurkami

Składniki:

  • ok. 300 g świeżych, oczyszczonych kurek
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • masło
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • majonez

Pasta jajeczna z kurkami - sposób wykonania:

  1. Oczyszczone kurki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. 
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kurki i podsmażaj na dość sporej mocy palnika, aż się zarumienią. Kiedy odparuje z nich nadmiar płynu, lekko je osól. Podsmażaj jeszcze minutę i zdejmij patelnię z ognia.
  3. Jajka obierz i rozgnieć widelcem lub bardzo drobno posiekaj. Przełóż do miski. Podsmażone kurki także przesiekaj i dodaj do jajek. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. 
  4. Dodaj 2 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj. Najlepsza pasta kanapkowa gotowa.

Żeby nieco podkręcić smak pasty z kurkami, możesz dodać starty ząbek czosnku lub łyżkę soku z cytryny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA