Magda Gessler dodaje to do cukinii. Ten składnik podbija smak zupy krem
Cukinia króluje w kuchniach w każde lato, robione są z niej przeróżne dania, ale najlepiej sprawdzają się najprostsze przepisy. Zupa krem smakuje wyśmienicie, a aby podbić jej smak, spróbuj przepisu restauratorki Magdy Gessler. Ona robi to inaczej.
Kabaczek nie tylko jest pyszny, ale też i zdrowy. Ma w sobie wiele witamin, które dobrze wpływają na ludzki organizm. Jest źródłem witaminy A, niezbędnej jest do prawidłowego widzenia i dobrej odporności, witaminy B, która wspomaga układ nerwowy i trawienie, a także witaminy C, która dba o układ odpornościowy. Oprócz witamin posiada liczne minerały tj. potas, żelazo i sód.
Właściwości cukinii
- Cukinia to odpowiedni produkt dla każdego, kto chciałby zrzucić parę kilo. Jest ona niskokaloryczna, bo w 100 g surowego warzywa jest zaledwie 15 kcal. Jest także lekkostrawna, a zawarty w niej potas zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.
- Chętnie po to warzywo powinny sięgać kobiety w ciąży. Kabaczek jest źródłem kwasu foliowego, który zapobiega cewy nerwowej u dzieci.
- Cukinia pozytywnie wpływa na działanie serca, spowalnia starzenie się skóry, a dodatkowo wzmacnia organizm, dzięki czemu układ odpornościowy jest mocniejszy i rzadziej podatny na choroby.
- Świeże pestki cukinii, podobnie jak pestki dyni, zawierają kukurbitacynę, która ma działanie przeciwrobacze.
- Odpowiednia jest dla wszystkich, którzy chorują na cukrzycę, ponieważ po zjedzeniu jej cukier drastycznie nie podskoczy, a to za sprawą niskiego indeksu glikemicznego. Dodatkowo osoby cierpiące na zgagę lub wrzody żołądka także mogą po nią sięgnąć, gdyż jest ona lekkostrawna.
Zupa krem z cukinii wg Magdy Gessler
Składniki
- 2-3 małe cukinie,
- 4-5 ziemniaków,
- pietruszka lub seler,
- 1 biała część pora,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 goździki dla podbicia smaku,
- liście laurowe i ziele angielskie,
- grzanki i pietruszka,
- śmietana do zup.
Sposób przygotowania
- Umyj i obierz cukinię. Jeśli są, wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Poszatkuj pora i ząbki czosnku. Ziemniaki i pietruszkę lub seler obierz i także pokrój w kostkę.
- W garnku rozpuść masło, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Por i czosnek umieść w naczyniu i smaż przez 2-3 minuty. Do całości dodaj wcześniej pokrojone warzywa i przesmażaj na wolnym ogniu do momentu lekkiego zarumienienia. Po tym czasie dolej bulion i gotuj pod przykrywką do miękkości warzyw.
- Gdy zupa jest ugotowana wyłów z niej wszystkie przyprawy, a resztę zblenduj. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Do przyzdobienia użyj grzanek, śmietany i zielonej pietruszki.