Magda Gessler dodaje to do cukinii. Ten składnik podbija smak zupy krem

Cukinia króluje w kuchniach w każde lato, robione są z niej przeróżne dania, ale najlepiej sprawdzają się najprostsze przepisy. Zupa krem smakuje wyśmienicie, a aby podbić jej smak, spróbuj przepisu restauratorki Magdy Gessler. Ona robi to inaczej.

Kabaczek nie tylko jest pyszny, ale też i zdrowy. Ma w sobie wiele witamin, które dobrze wpływają na ludzki organizm. Jest źródłem witaminy A, niezbędnej jest do prawidłowego widzenia i dobrej odporności, witaminy B, która wspomaga układ nerwowy i trawienie, a także witaminy C, która dba o układ odpornościowy. Oprócz witamin posiada liczne minerały tj. potas, żelazo i sód.

Właściwości cukinii

  1. Cukinia to odpowiedni produkt dla każdego, kto chciałby zrzucić parę kilo. Jest ona niskokaloryczna, bo w 100 g surowego warzywa jest zaledwie 15 kcal. Jest także lekkostrawna, a zawarty w niej potas zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.
  2. Chętnie po to warzywo powinny sięgać kobiety w ciąży. Kabaczek jest źródłem kwasu foliowego, który zapobiega cewy nerwowej u dzieci.
  3. Cukinia pozytywnie wpływa na działanie serca, spowalnia starzenie się skóry, a dodatkowo wzmacnia organizm, dzięki czemu układ odpornościowy jest mocniejszy i rzadziej podatny na choroby.
  4. Świeże pestki cukinii, podobnie jak pestki dyni, zawierają kukurbitacynę, która ma działanie przeciwrobacze.
  5. Odpowiednia jest dla wszystkich, którzy chorują na cukrzycę, ponieważ po zjedzeniu jej cukier drastycznie nie podskoczy, a to za sprawą niskiego indeksu glikemicznego. Dodatkowo osoby cierpiące na zgagę lub wrzody żołądka także mogą po nią sięgnąć, gdyż jest ona lekkostrawna.

Zupa krem z cukinii wg Magdy Gessler

Składniki

  • 2-3 małe cukinie,
  • 4-5 ziemniaków,
  • pietruszka lub seler,
  • 1 biała część pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 3 goździki dla podbicia smaku,
  • liście laurowe i ziele angielskie,
  • grzanki i pietruszka,
  • śmietana do zup.

Sposób przygotowania

  1. Umyj i obierz cukinię. Jeśli są, wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Poszatkuj pora i ząbki czosnku. Ziemniaki i pietruszkę lub seler obierz i także pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozpuść masło, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Por i czosnek umieść w naczyniu i smaż przez 2-3 minuty. Do całości dodaj wcześniej pokrojone warzywa i przesmażaj na wolnym ogniu do momentu lekkiego zarumienienia. Po tym czasie dolej bulion i gotuj pod przykrywką do miękkości warzyw.
  3. Gdy zupa jest ugotowana wyłów z niej wszystkie przyprawy, a resztę zblenduj. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  4. Do przyzdobienia użyj grzanek, śmietany i zielonej pietruszki.
Więcej o: