Ciasto z orzechami na naszych stołach gości zwykle "od święta". Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim bywa ono pracochłonne. Po drugie zawartość orzechów, ale nie tylko, sprawia, że jest ono dość mocno tuczące i tłuste. Z drugiej jednak strony nie wyobrażamy sobie bez niego np. świątecznego menu. Jak przygotować ciasto z orzechami włoskimi, aby nie było ono aż tak kaloryczne? Warto spróbować ograniczyć jego wartość energetyczną, np. poprzez zamianę tradycyjnego cukru na słodziwo takie jak ksylitol czy erytrol.
Orzechowiec to jedno z podstawowych ciast, które upiec powinien każdy początkujący cukiernik. Warto zaserwować go od czasu do czasu bliskim.
Składniki:
na ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3 jajka, 200 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki miodu płynnego
na krem: 500 ml mleka, 200 g masła, 2 budynie waniliowe bez cukru, 3 łyżki cukru pudru
masa kajmakowa: 100 g masła, 300 g orzechów włoskich, 200 g gotowej masy kajmakowej
Klasyczny orzechowiec z masą kajmakową nie powinien nikomu sprawić zbyt wiele trudności jeśli chodzi o przygotowanie. Warto pamiętać, że orzechowiec lepiej przygotować dzień przed podaniem, wówczas będzie zdecydowanie smaczniejszy.
Ciasto z orzechami włoskimi – przygotowanie:
Orzechowiec z kajmakiem będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli samodzielnie przygotujemy od podstaw masę kajmakową. Taki krem to nic innego jak mleko zagotowane z cukrem. Potrzeba jednak sporo cierpliwości, gdyż masa taka wymaga około 3-godzinnego gotowania.
Składniki: 1,5 litra mleka 3,2%, 1,5 szklanki cukru
opcjonalnie - 200 ml mleka można taką samą objętością śmietany 30-36%
Przygotowanie:
Zobacz też: Te nadzienia do pączków to prawdziwa uczta zmysłów. Do ciasta dodaj adwokat lub owocowy akcent