Ciasto z orzechami, czyli prosty przepis na orzechowiec. Przekonaj się sam!

Ciasto z orzechami to chyba jedno z najbardziej lubianych ciast w klasycznym wydaniu. Niestety ze względu na składniki, które wchodzą w jego skład, jest prawdziwą bombą kaloryczną. Niemniej jednak od czasu do czasu każdy może pozwolić sobie na popełnienie tego "kalorycznego grzechu".

Ciasto z orzechami włoskimi. Jak je przygotować?

Ciasto z orzechami na naszych stołach gości zwykle "od święta". Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim bywa ono pracochłonne. Po drugie zawartość orzechów, ale nie tylko, sprawia, że jest ono dość mocno tuczące i tłuste. Z drugiej jednak strony nie wyobrażamy sobie bez niego np. świątecznego menu. Jak przygotować ciasto z orzechami włoskimi, aby nie było ono aż tak kaloryczne? Warto spróbować ograniczyć jego wartość energetyczną, np. poprzez zamianę tradycyjnego cukru na słodziwo takie jak ksylitol czy erytrol. 

Orzechowiec: przepis, który musisz znać!

Orzechowiec to jedno z podstawowych ciast, które upiec powinien każdy początkujący cukiernik. Warto zaserwować go od czasu do czasu bliskim. 

Składniki:

na ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3 jajka, 200 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki miodu płynnego

na krem: 500 ml mleka, 200 g masła, 2 budynie waniliowe bez cukru, 3 łyżki cukru pudru

masa kajmakowa: 100 g masła, 300 g orzechów włoskich, 200 g gotowej masy kajmakowej

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Klasyczny orzechowiec: przygotowanie krok po kroku

Klasyczny orzechowiec z masą kajmakową nie powinien nikomu sprawić zbyt wiele trudności jeśli chodzi o przygotowanie. Warto pamiętać, że orzechowiec lepiej przygotować dzień przed podaniem, wówczas będzie zdecydowanie smaczniejszy. 

Ciasto z orzechami włoskimi – przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce suche składniki, następnie dodaj masło, miód i jajka i ugnieć ciasto. Gotowe włóż do lodówki na około godzinę.
  2. Kiedy ciasto będzie już schłodzone, podziel je na dwie równe części i rozwałkuj je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 
  3. Piekarnik ustaw na 200° C grzanie góra/dół. Piecz każde z ciast osobno przez 15 minut i odstaw do wystygnięcia.
  4. W garnku zagotuj 300 ml mleka, a w pozostałych 200 ml rozmieszaj budyń z cukrem. Mieszankę wlej do gorącego mleka i mieszaj do momentu zgęstnienia. Następnie odstaw budyń do wystygnięcia i przykryj go na przykład folią aluminiową, by nie utworzył się kożuch.
  5. Masło ubij na puszystą masę i mieszając, stopniowo dodawaj budyń. Tak przygotowany krem wyłóż na jedno z upieczonych ciast i przykryj go drugim płatem ciasta.
  6. Przygotuj masę kajmakowo-orzechową. Do garnka wsyp orzechy, dodaj masło i kajmak. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy składniki wymieszają się na gładki krem, posmaruj nim górę ciasta.
  7. Ciasto odstaw do schłodzenia w lodówce.

Orzechowiec z kajmakiem. Jak przygotować samodzielnie masę kajmakową?

Orzechowiec z kajmakiem będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli samodzielnie przygotujemy od podstaw masę kajmakową. Taki krem to nic innego jak mleko zagotowane z cukrem. Potrzeba jednak sporo cierpliwości, gdyż masa taka wymaga około 3-godzinnego gotowania.

Składniki: 1,5 litra mleka 3,2%, 1,5 szklanki cukru

opcjonalnie - 200 ml mleka można taką samą objętością śmietany 30-36%

Przygotowanie:

  1. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko (śmietankę) oraz wsypujemy cukier. 
  2. Mieszamy wszystko aż się rozpuści i zagotuje.
  3. Zmniejszamy gaz i gotujemy masę przez około 2,5 - 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy aby masa się nie przypaliła. Kiedy masa osiągnie pożądaną gęstość kończymy gotowanie i odstawiamy do ostygnięcia. 

Zobacz też: Te nadzienia do pączków to prawdziwa uczta zmysłów. Do ciasta dodaj adwokat lub owocowy akcent

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.