Zupa ogórkowa babci Krysi przywoła najlepsze wspomnienia. Zrób ten trik z ogórkami

Moja babcia była świetną kucharką. Dbała o wszystkie swoje wnuki i dogadzała nam, gotując nasze ulubione potrawy. Oprócz pierogów z delikatnym ciastem i obfitym farszem i klusek ze śmietaną, w pamięć zapadła mi zupa ogórkowa. Niby przepis jest prosty i niby każdy go zna, ale wystarczy jeden trik, żeby odmienić jej smak. Potwierdza to mój synek, który z chęcią je tylko dwie zupy - rosół i właśnie ogórkową babci Krysi.
Zobacz wideo

Przygotowanie zupy ogórkowej z przepisu babci Krysi jest banalne i szybkie. Jeśli masz pod ręką trochę rosołu, kilka ogórków i łyżkę masła, zrobisz najlepszą zupę świata.

Zupa ogórkowa - trik babci Krysi

Składniki:

  • kilka ogórków kiszonych (najlepiej większych)
  • ok. 500 ml rosołu lub bulionu 
  • 2-3 ziemniaki ugotowane w rosole
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana 18 proc
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj sobie trochę rosołu. Wystarczy szklanka lub dwie, nie musi być go dużo, bo sekretem zupy ogórkowej babci Krysi jest skoncentrowany smak.
  2. Na patelni rozpuść spory kawałek masła i zetrzyj na tarce kilka dużych ogórków kiszonych. Podsmażaj je przez ok. 10 minut, możesz dodać posiekany ząbek czosnku.
  3. Przełóż zawartość patelni do garnka z rosołem. Do tego dołóż ugotowane ziemniaki. Zupę zabiel śmietaną. Możesz dodać posiekany koperek.

Taka zupa to przyjemny powrót do smaków dzieciństwa. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, mam nadzieję, że ten przepis cię zainspiruje.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: