Ania Starmach to polska kucharka, autorka wielu książek kucharskich oraz właścicielka portalu kulinarnego. Jest również osobowością telewizyjną i możemy ją zobaczyć jako jurorkę w popularnych kulinarnych programach telewizyjnych „MasterChef" oraz „MasterChef Junior".
Na swoim blogu kulinarnym oraz Instagramie dzieli się przepisami i filmami z ich przygotowania. Jakiś czas tego udostępniła film, na którym przygotowuje francuskie ciastko, w którym główną rolę grają czereśnie. Przepis jest banalnie prosty i szybki.
Aby w całości zobaczyć, jak Ania przyrządza deser, zachęcamy do odwiedzenia jej profilu i posta.
Clafoutis, bo to o nim mówimy, jest francuskim ciastem, które oryginalnie przygotowane jest z czarnych wiśni i masy, przypominającej tę do naleśników. Posypywane jest cukrem pudrem. Jednak wykorzystanie innych sezonowych owoców nie sprawi, że wypiek będzie smakował gorzej. Możemy użyć, czego tylko chcemy.
Składniki
Sposób przygotowania
Ciasto wyśmienicie smakuje również z innymi owocami. Jeśli masz maliny, porzeczkę lub śliwki możesz je dodać. Taka wersja nie nazywa się już jednak clafoutis, a flaugnarde. Ciasto po upieczeniu powinno być aksamitne, miękkie i kremowe. Nie wyjmuj go zbyt wcześnie, bo będzie niedopieczone, ani zbyt późno, ponieważ straci swoją miękkość.