Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? Smak przypominający lato, z którego możesz korzystać cały rok

Pachnący, świeży i bez sztucznych dodatków. Idealnie nada się do zup oraz sosów. Jest prosty choć trochę czasochłonny w wykonaniu. Jednak jego obłędny smak z pewnością nam to wynagrodzi. Jak zrobić przecier pomidorowy, który w zimowe wieczory będzie dla nas pysznym wspomnieniem lata?

Sezon na pomidory trwa w pełni, dlatego ogromną szkodą byłoby z niego nie skorzystać. Piękne, aromatyczne pomidory, za którymi tęsknimy w sezonie zimowo-wiosennym, możemy zamknąć w słoiczku i cieszyć się nimi cały rok. Wystarczy, że zrobimy z nich przecier pomidorowy.

Zobacz wideo Chipsy z pomidorów [HAPS VEGE]

Jak zrobić przecier pomidorowy krok po kroku. To łatwiejsze, niż Ci się wydaje!

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • Opcjonalnie: w zależności od upodobań możesz dodać czosnku, bazylii lub oregano.

Sposób przygotowania

  • Pomidory dokładnie umyj i zdejmij skórkę. Możesz je wcześniej wyparzyć. Usuń szypułki, pokrój je na ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych. Jeśli chcesz dodać czosnku – zrób to teraz.
  • Całość przełóż do garnka i przez około 15 minut gotuj na największym ogniu. Zamieszaj kilka razy.
  • Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito i ponownie zagotuj. Dodać sól do smaku oraz opcjonalnie pozostałe przyprawy.
  • Teraz czas na odparowanie soku – w zależności od tego, jak długo będziemy go gotować na małym ogniu, tak gęsty będzie.
  • Gdy przecier uzyska pożądaną przez nas gęstość, rozlewamy go do wyparzonych i czystych słoików i dobrze zakręcamy. Dokładnie przykrywamy kocem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia – nawet do 2 dni.

Kilka wskazówek, dzięki którym przecier będzie świeży cały rok

Skórek i gniazd możesz pozbyć się dopiero w trakcie przecierania. Dzięki temu przecier przejmie od nich drogocenny likopen.

Słoiki wyparzamy w nagrzanym do 150°C piekarniku przez około 30 minut lub myjemy je w zmywarce w najwyższej temperaturze. Przed napełnieniem ich przecierem, muszą być suche i gorące.

Aby przecier pozostał świeży dłużej niż kilkanaście dni, należy go zapasteryzować. W tym celu włóż słoiki do garnka napełnionego wodą do 2/3 ich wysokości i gotuj przez 10 minut. Tak przygotowany przecier możesz przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do kolejnego sezonu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.