Sezon na pomidory trwa w pełni, dlatego ogromną szkodą byłoby z niego nie skorzystać. Piękne, aromatyczne pomidory, za którymi tęsknimy w sezonie zimowo-wiosennym, możemy zamknąć w słoiczku i cieszyć się nimi cały rok. Wystarczy, że zrobimy z nich przecier pomidorowy.
Zobacz wideo Chipsy z pomidorów [HAPS VEGE]
Jak zrobić przecier pomidorowy krok po kroku. To łatwiejsze, niż Ci się wydaje!
Składniki:
- 4 kg pomidorów
- 1 łyżka soli
- Opcjonalnie: w zależności od upodobań możesz dodać czosnku, bazylii lub oregano.
Sposób przygotowania
- Pomidory dokładnie umyj i zdejmij skórkę. Możesz je wcześniej wyparzyć. Usuń szypułki, pokrój je na ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych. Jeśli chcesz dodać czosnku – zrób to teraz.
- Całość przełóż do garnka i przez około 15 minut gotuj na największym ogniu. Zamieszaj kilka razy.
- Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito i ponownie zagotuj. Dodać sól do smaku oraz opcjonalnie pozostałe przyprawy.
- Teraz czas na odparowanie soku – w zależności od tego, jak długo będziemy go gotować na małym ogniu, tak gęsty będzie.
- Gdy przecier uzyska pożądaną przez nas gęstość, rozlewamy go do wyparzonych i czystych słoików i dobrze zakręcamy. Dokładnie przykrywamy kocem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia – nawet do 2 dni.
Kilka wskazówek, dzięki którym przecier będzie świeży cały rok
Skórek i gniazd możesz pozbyć się dopiero w trakcie przecierania. Dzięki temu przecier przejmie od nich drogocenny likopen.
Słoiki wyparzamy w nagrzanym do 150°C piekarniku przez około 30 minut lub myjemy je w zmywarce w najwyższej temperaturze. Przed napełnieniem ich przecierem, muszą być suche i gorące.
Aby przecier pozostał świeży dłużej niż kilkanaście dni, należy go zapasteryzować. W tym celu włóż słoiki do garnka napełnionego wodą do 2/3 ich wysokości i gotuj przez 10 minut. Tak przygotowany przecier możesz przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do kolejnego sezonu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl