Kurczak na ryżu, czyli pomysł na obiad, który sam się robi. Nie zapomnij o cytrusowym dodatku, a będzie palce lizać

Kurczak na ryżu to przepis, który wystrzeli twoje kubki smakowe w kosmos. Sposób wykonania jest banalny, a danie w zasadzie robi się samo. Co zrobić, by kurczak pieczony na ryżu był soczysty i kruchy jednocześnie? Koniecznie zamarynuj go w soku z cytryny.
Zobacz wideo

Kurczak na ryżu to coś więcej niż zwykły, codzienny obiad. Ten smak jest wyjątkowy, wszystko za sprawą marynaty i ryżu, który podczas pieczenia pęcznieje pod wpływem pysznego bulionu. Taki obiad zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, dlatego jeśli spodziewasz się gości (lub teściowej), poczęstuj ich najlepszym kurczakiem świata.

Kurczak na ryżu - obiad, który robi się sam

Składniki:

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 250 g ryżu
  • 700 ml bulionu
  • olej
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, szczypta oregano

Kurczak pieczony na ryżu - sposób wykonania:

  1. Ćwiartki kurczaka osusz i lekko natnij w kilku miejscach. Następnie przełóż je do miski. 
  2. Dodaj kilka łyżek oleju, płaską łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej, płaską łyżeczkę oregano oraz sól i pieprz, a także sok z cytryny. Wmasuj marynatę w mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki. 
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko nasmaruj je wewnątrz olejem. Wsyp surowy ryż i zalej ciepłym bulionem. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Na ryżu połóż zamarynowanego kurczaka.
  4. Zamknij naczynie żaroodporne i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 70-80 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: