Jak zrobić budyń? Przepis jest banalny i nie ma nic lepszego na podwieczorek niż miseczka pysznego, gęstego budyniu, który bosko pachnie wanilią. Dziś mamy dla was przepis na budyń, który gościł w moim domu rodzinnym w czasach PRL. Moja mama do dziś z rozrzewnieniem wspomina jego smak.
Jak zrobić budyń?
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- ok. 1/3 szklanki cukru (możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od twoich upodobań)
- 4 żółtka
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
Domowy budyń - sposób wykonania:
- Przygotuj rondelek lub mały garnuszek i wsyp do niego mąkę, oba cukry i dodaj żółtka. Całość dokładnie wymieszaj, by powstała gładka, ale dość gęsta masa.
- Włącz minimalną moc palnika i stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Kiedy uzyskasz gęsty budyń, zacznij energicznie mieszać trzepaczką, w przeciwnym wypadku mogą powstać grudki.
- Kiedy tylko budyń się zagotuje, zdejmij rondelek z palnika i zajadaj do woli.
Taki budyń bije na głowę każdy inny. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę kakao, wtedy zyskasz nowy smak.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.