Jak zrobić prawdziwy budyń? Poznaj stary przepis. "Za Gierka mamusia nam go robiła w nagrodę, jak byliśmy grzeczni"

Jak zrobić budyń? Ale nie taki z proszku, tylko prawdziwy, gęsty, taki którym pachnie w całym domu? Nic prostszego. Moja mama znalazła ostatnio stary zeszyt z przepisami, który należał do babci. Od razu przypomniało jej się, kiedy w latach siedemdziesiątych budyń był nagrodą za dobre sprawowanie. Odtworzyłyśmy ten smak i już trzeci raz robimy budyń na podwieczorek.
Zobacz wideo

Jak zrobić budyń? Przepis jest banalny i nie ma nic lepszego na podwieczorek niż miseczka pysznego, gęstego budyniu, który bosko pachnie wanilią. Dziś mamy dla was przepis na budyń, który gościł w moim domu rodzinnym w czasach PRL. Moja mama do dziś z rozrzewnieniem wspomina jego smak.

zupa ogórkowaZupa ogórkowa babci Krysi przywoła najlepsze wspomnienia. Zrób ten trik z ogórkami

Jak zrobić budyń? 

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1/3 szklanki cukru (możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od twoich upodobań)
  • 4 żółtka
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego

Domowy budyń - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek lub mały garnuszek i wsyp do niego mąkę, oba cukry i dodaj żółtka. Całość dokładnie wymieszaj, by powstała gładka, ale dość gęsta masa. 
  2. Włącz minimalną moc palnika i stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Kiedy uzyskasz gęsty budyń, zacznij energicznie mieszać trzepaczką, w przeciwnym wypadku mogą powstać grudki.
  3. Kiedy tylko budyń się zagotuje, zdejmij rondelek z palnika i zajadaj do woli.

Taki budyń bije na głowę każdy inny. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę kakao, wtedy zyskasz nowy smak.

Jak sprawdzić, że arbuz jest słodki?Jak wybrać najlepszego arbuza? Dojrzały wyróżnia się jednym elementem

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: