• Link został skopiowany

Jak zrobić prawdziwy budyń? Poznaj stary przepis. "Za Gierka mamusia nam go robiła w nagrodę, jak byliśmy grzeczni"

Jak zrobić budyń? Ale nie taki z proszku, tylko prawdziwy, gęsty, taki którym pachnie w całym domu? Nic prostszego. Moja mama znalazła ostatnio stary zeszyt z przepisami, który należał do babci. Od razu przypomniało jej się, kiedy w latach siedemdziesiątych budyń był nagrodą za dobre sprawowanie. Odtworzyłyśmy ten smak i już trzeci raz robimy budyń na podwieczorek.
Domowy budyń możemy przygotować własnoręcznie.
Fot. Shutterstock
Zobacz wideo

Jak zrobić budyń? Przepis jest banalny i nie ma nic lepszego na podwieczorek niż miseczka pysznego, gęstego budyniu, który bosko pachnie wanilią. Dziś mamy dla was przepis na budyń, który gościł w moim domu rodzinnym w czasach PRL. Moja mama do dziś z rozrzewnieniem wspomina jego smak.

Jak zrobić budyń? 

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1/3 szklanki cukru (możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od twoich upodobań)
  • 4 żółtka
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego

Domowy budyń - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek lub mały garnuszek i wsyp do niego mąkę, oba cukry i dodaj żółtka. Całość dokładnie wymieszaj, by powstała gładka, ale dość gęsta masa. 
  2. Włącz minimalną moc palnika i stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Kiedy uzyskasz gęsty budyń, zacznij energicznie mieszać trzepaczką, w przeciwnym wypadku mogą powstać grudki.
  3. Kiedy tylko budyń się zagotuje, zdejmij rondelek z palnika i zajadaj do woli.

Taki budyń bije na głowę każdy inny. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę kakao, wtedy zyskasz nowy smak.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: