Idealna jajecznica istnieje i zrobisz ją bez problemu. Sekretem jest... zimna patelnia

Trudno wyobrazić sobie smaczniejsze i bardziej pożywne śniadanie niż jajecznica. Sposób wykonania wydaje się banalny - to po prostu jajka usmażone na patelni, często z dodatkami. Jednak istnieje prosty trik, dzięki któremu jajecznica wyjdzie kremowa i delikatna. Chodzi o zimną patelnię. Brzmi nietypowo? Przekonaj się, jak smakuje jajecznica idealna.
Zobacz wideo

Trik z zimną patelnią w pierwszej chwili może nie wydawać się rzeczą zmieniającą życie, ale gwarantujemy, że jajecznica przygotowana w ten sposób nie ma sobie równych, bez znaczenia, czy wolisz mocno ściętą, czy delikatnie płynną. Jak ją zrobić? Wyjaśnimy wszystko krok po kroku.

Czyszczenie kurekJak czyścić kurki? Ta metoda działa ekspresowo i skutecznie

Najlepsza jajecznica świata - trik z zimną patelnią zmienia wszystko

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • masło (1 łyżka)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek

Idealna jajecznica - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i połoz na niej masło. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Na tym etapie nie dodawaj przypraw.
  2. Włącz minimalną moc palnika i podgrzewaj jajka z masłem, co chwilę mieszając i zdejmując patelnię z ognia. Powtarzaj tę czynność przez 5-7 minut, w zależności, jaką konsystencję jajecznicy chcesz uzyskać.
  3. Kiedy uzyskasz gładką i puszystą masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną jajecznicę możesz nakładać na talerz, tylko nie zapomnij o szczypiorku.

Jeśli mielibyśmy wybrać najlepszą rzecz na śniadanie, jajecznica byłaby na podium. Tak przygotowaną jajecznicę podaje się np. we Francji.

Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne / zdjęcie ilustracyjneAdam Małysz podzielił się swoim przepisem na ogórki małosolne

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: