Idealna jajecznica istnieje i zrobisz ją bez problemu. Sekretem jest... zimna patelnia

Trudno wyobrazić sobie smaczniejsze i bardziej pożywne śniadanie niż jajecznica. Sposób wykonania wydaje się banalny - to po prostu jajka usmażone na patelni, często z dodatkami. Jednak istnieje prosty trik, dzięki któremu jajecznica wyjdzie kremowa i delikatna. Chodzi o zimną patelnię. Brzmi nietypowo? Przekonaj się, jak smakuje jajecznica idealna.
Zobacz wideo

Trik z zimną patelnią w pierwszej chwili może nie wydawać się rzeczą zmieniającą życie, ale gwarantujemy, że jajecznica przygotowana w ten sposób nie ma sobie równych, bez znaczenia, czy wolisz mocno ściętą, czy delikatnie płynną. Jak ją zrobić? Wyjaśnimy wszystko krok po kroku.

Najlepsza jajecznica świata - trik z zimną patelnią zmienia wszystko

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • masło (1 łyżka)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek

Idealna jajecznica - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i połoz na niej masło. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Na tym etapie nie dodawaj przypraw.
  2. Włącz minimalną moc palnika i podgrzewaj jajka z masłem, co chwilę mieszając i zdejmując patelnię z ognia. Powtarzaj tę czynność przez 5-7 minut, w zależności, jaką konsystencję jajecznicy chcesz uzyskać.
  3. Kiedy uzyskasz gładką i puszystą masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną jajecznicę możesz nakładać na talerz, tylko nie zapomnij o szczypiorku.

Jeśli mielibyśmy wybrać najlepszą rzecz na śniadanie, jajecznica byłaby na podium. Tak przygotowaną jajecznicę podaje się np. we Francji.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.