Trik z zimną patelnią w pierwszej chwili może nie wydawać się rzeczą zmieniającą życie, ale gwarantujemy, że jajecznica przygotowana w ten sposób nie ma sobie równych, bez znaczenia, czy wolisz mocno ściętą, czy delikatnie płynną. Jak ją zrobić? Wyjaśnimy wszystko krok po kroku.
Jak czyścić kurki? Ta metoda działa ekspresowo i skutecznie
Najlepsza jajecznica świata - trik z zimną patelnią zmienia wszystko
Składniki:
- 3-4 jajka
- masło (1 łyżka)
- sól i pieprz
- opcjonalnie: posiekany szczypiorek
Idealna jajecznica - sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i połoz na niej masło. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Na tym etapie nie dodawaj przypraw.
- Włącz minimalną moc palnika i podgrzewaj jajka z masłem, co chwilę mieszając i zdejmując patelnię z ognia. Powtarzaj tę czynność przez 5-7 minut, w zależności, jaką konsystencję jajecznicy chcesz uzyskać.
- Kiedy uzyskasz gładką i puszystą masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną jajecznicę możesz nakładać na talerz, tylko nie zapomnij o szczypiorku.
Jeśli mielibyśmy wybrać najlepszą rzecz na śniadanie, jajecznica byłaby na podium. Tak przygotowaną jajecznicę podaje się np. we Francji.
Adam Małysz podzielił się swoim przepisem na ogórki małosolne
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.