Zakwas żytni, nazywany też chlebowym, jest ważnym elementem w procesie wypieku pieczywa. Na mieszankę składa się mąka żytnia oraz woda, które razem ulegają procesowi fermentacji i wytwarzają bakterie kwasu mlekowego oraz dzikie drożdże. To właśnie dzięki temu magicznemu składnikowi nasz chleb rośnie. Jak zrobić zakwas żytni? Do jego wykonania będziecie potrzebować jedynie wody oraz mąki - im ciemniejszy kolor i wyższy typ, tym lepiej.
Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu
Jak zrobić zakwas żytni. Wystarczą tylko dwa składniki!
Składniki na jeden chleb:
- mąka żytnia (około 120 g)
- woda
Zakwas żytni - przygotowanie:
- Na początku do dużego słoika wsypujemy około trzech łyżek mąki i trzech łyżek letniej, najlepiej przegotowanej, wody. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Słoik zakrywamy kawałkiem ręcznika papierowego, zabezpieczamy gumką recepturką, a następnie odstawiamy w zacienione, ale ciepłe miejsce. Wieczorem mieszamy.
- Kolejnego dnia dzięki pęcherzykom możemy zauważyć, że nasz zakwas już zaczął pracować. Dodajemy do niego kolejne trzy łyżki mąki oraz trzy łyżki wody. Mieszamy i ponownie odstawiamy. Wieczorem mieszamy raz jeszcze.
- Trzeciego dnia znowu dosypujemy trzy łyżki mąki oraz tyle samo wody. Mieszamy i odstawiamy.
- Czynność powtarzamy także czwartego dnia, ponownie dodając po trzy łyżki mąki i wody. (Tego dnia pęcherzyki mogą zniknąć, to całkowicie normalne).
- Piątego dnia nasz zakwas jest już gotowy. Powinien mieć lekko winny, lekko kwaśny zapach oraz widoczne pęcherzyki powietrza. Teraz nie pozostaje wam nic innego jak upiec swój pierwszy chleb. Powodzenia!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.