Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry
Ogórki w gyrosie pachną równie niesamowicie jak smakują. Mają zresztą wiele zastosowań - można je dodać do pieczonych mięs, kanapek, dań z grilla, a nawet użyć jako surówki do obiadu. Brzmi kusząco? Sprawdźcie, jak zrobić ten aromatyczny dodatek do posiłków. Na pewno nie będziecie żałować.
Ogórki z przyprawą gyros. Ich sekret to warzywa i przyprawy
Do zrobienia ogórków w gyrosie potrzebujesz następujących składników:
- ogórków gruntowych - 2 kilogramy,
- marchewki - 3 - 4 sztuk,
- papryki (w różnych kolorach) - 2 - 3 sztuk,
- cebuli - 2 - 3 sztuk,
- czosnku - główki,
- soli - 2 płaskich łyżek.
Natomiast do przygotowania zalewy niezbędne są poniższe produkty:
- przyprawa gyros - opakowanie,
- cukier - szklanka,
- ocet - szklanka,
- olej - pół szklanki.
Pamiętaj, że przyprawę gyros możesz zrobić samodzielnie. W tym celu musisz wymieszać następujące składniki (mielone):
- gorczycę,
- kolendrę,
- rozmaryn,
- tymianek,
- oregano,
- kozieradkę,
- pieprz,
- paprykę (słodką i chili),
- suszony czosnek.
Każdej z przypraw weź od ćwierci do pół łyżeczki, zależnie od twojego gustu.
Ogórki w gyrosie robi się prosto i szybko. Najważniejsza jest zalewa
Aby jesienią i zimą móc cieszyć się aromatycznymi ogórkami w przyprawie gyros, przygotowania zacznij jak najszybciej. Przede wszystkim przygotuj sobie czyste i wyparzone słoiki. Potem zajmij się warzywami:
- Ogórki dokładnie umyj, zasyp solą i odstaw na kilka godzin;
- Pozostałe warzywa umyj, obierz (jeśli trzeba) i pokrój w cienkie plastry lub paski (papryka);
- Przygotuj zalewę - wymieszaj olej z cukrem, octem i przyprawą gyros;
- Połącz warzywa z zalewą, po czym odstaw na 8 - 14 godzin;
Staraj się raz na godzinę przemieszać warzywa;
- Umieść spreparowane warzywa w słoikach, dopełnij naczynia zalewą i zakręć dobrze;
- Pasteryzuj na sucho w piekarniku bądź w kąpieli wodnej.
Smacznego!