Ogórki z przyprawą gyros są niezwykle aromatyczne i pyszne. Przygotuj teraz, a będzie w sam raz na zimę

Ogórki z przyprawą gyros to naprawdę pyszny i aromatyczny przetwór warzywny. Miłośnicy ogórków na pewno będą zachwyceni ich smakiem, zwłaszcza w ponurą jesień i zimę. Zobaczcie, jak je przygotować.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Ogórki w gyrosie pachną równie niesamowicie jak smakują. Mają zresztą wiele zastosowań - można je dodać do pieczonych mięs, kanapek, dań z grilla, a nawet użyć jako surówki do obiadu. Brzmi kusząco? Sprawdźcie, jak zrobić ten aromatyczny dodatek do posiłków. Na pewno nie będziecie żałować.

Ogórki z przyprawą gyros. Ich sekret to warzywa i przyprawy

Do zrobienia ogórków w gyrosie potrzebujesz następujących składników:

  • ogórków gruntowych - 2 kilogramy,
  • marchewki - 3 - 4 sztuk,
  • papryki (w różnych kolorach) - 2 - 3 sztuk,
  • cebuli - 2 - 3 sztuk,
  • czosnku - główki,
  • soli - 2 płaskich łyżek.

Natomiast do przygotowania zalewy niezbędne są poniższe produkty:

  • przyprawa gyros - opakowanie,
  • cukier - szklanka,
  • ocet - szklanka,
  • olej - pół szklanki.

Pamiętaj, że przyprawę gyros możesz zrobić samodzielnie. W tym celu musisz wymieszać następujące składniki (mielone):

  • gorczycę,
  • kolendrę,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • oregano,
  • kozieradkę,
  • pieprz,
  • paprykę (słodką i chili),
  • suszony czosnek.

Każdej z przypraw weź od ćwierci do pół łyżeczki, zależnie od twojego gustu.

Ogórki w gyrosie robi się prosto i szybko. Najważniejsza jest zalewa

Aby jesienią i zimą móc cieszyć się aromatycznymi ogórkami w przyprawie gyros, przygotowania zacznij jak najszybciej. Przede wszystkim przygotuj sobie czyste i wyparzone słoiki. Potem zajmij się warzywami:

  1. Ogórki dokładnie umyj, zasyp solą i odstaw na kilka godzin;
  2. Pozostałe warzywa umyj, obierz (jeśli trzeba) i pokrój w cienkie plastry lub paski (papryka);
  3. Przygotuj zalewę - wymieszaj olej z cukrem, octem i przyprawą gyros;
  4. Połącz warzywa z zalewą, po czym odstaw na 8 - 14 godzin;
    Staraj się raz na godzinę przemieszać warzywa;
  5. Umieść spreparowane warzywa w słoikach, dopełnij naczynia zalewą i zakręć dobrze;
  6. Pasteryzuj na sucho w piekarniku bądź w kąpieli wodnej.

Smacznego!

Więcej o: