Naleśniki Magdy Gessler, które są sprężyste i się nie rwą. Restauratorka zdradza idealne proporcje i pewien sekret

Naleśniki Magdy Gessler to przepis, dzięki któremu śmiało możesz się określić mianem mistrza w kuchni. Kluczem do sukcesu są oczywiście proporcje, ale restauratorka zdradza pewien sekret. Chcesz, żeby twoje naleśniki były perfekcyjne? Najpierw ubij jajka.
Zobacz wideo

Naleśniki Magdy Gessler nie zawierają wymyślnych składników, nie są też przygotowywane w żaden cudowny sposób. Jedyne, o czym warto pamiętać to właściwe proporcje oraz wcześniejsze ubicie jajek. Wówczas naleśniki będą sprężyste i nie będą się rwać. Świetnie sprawdzą się zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, a także będą stanowić idealną bazę do krokietów. Chcesz zrobić idealne naleśniki? Oto najlepszy przepis.

ArbuzArbuz w słoiku? Teraz możesz się cieszyć jego smakiem nawet zimą

Naleśniki Magdy Gessler - kulinarny sukces w kilku krokach

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody (najlepiej użyć gazowanej)
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli

Idealne naleśniki - sposób wykonania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj sól i za pomocą miksera dokładnie je ubij.
  2. Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę i wlej mleko oraz wodę. Zmiksuj na gładkie, ale dość rzadkie ciasto. Następnie miskę z ciastem odłóż na 10 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał, dzięki temu naleśniki będą elastyczne.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę oleju lub masła klarowanego. Za pomocą chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta i rozprowadź je na całej powierzchni. Naleśniki smaż na średnim ogniu, aż z obu stron się zarumienią.

Pasztet z cukiniiPasztet z cukinii - przepis. Przepyszny odpowiednik pasztetu z mięsa

Tak przygotowane naleśniki świetnie smakują o każdej porze dnia i nocy, bez znaczenia, czy zjesz je z bitą śmietaną i dżemem, czy postawisz na wersję wytrawną, na przykład ze szpinakiem. Jeśli chcesz szybko i skutecznie poprawić siebie humor i przy okazji przygotować smaczny posiłek dla całej rodziny, naleśniki z przepisu Magdy Gessler będą strzałem w 10.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: