Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania
Lato w pełni, więc wiele osób spędza wolne chwilę na grillu z rodziną i znajomymi. Kaszanka z kapustą na grilla jest świetnym pomysłem na proste, ale naprawdę pyszne danie. Przepis pochodzi z 220. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki.
Kaszanka z kapustą na grilla to tylko trzy składniki. Zobacz jakie
Do przyrządzenia aromatycznej kaszanki potrzebujesz zaledwie trzech składników (na cztery porcje):
- kaszanka - 4 sztuki,
- kapusty kiszonej - połowy kilograma,
- prażonej cebuli do posypania.
Prażoną cebulę możesz zrobić samodzielnie. Jak? Bardzo łatwo:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę;
- Posyp warzywo solą i odstaw na kwadrans lub nieco dłużej;
- Obtocz cebulę w odrobinie mąki i ulubionych przypraw (np. curry, pieprzu, papryce czy oregano);
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu;
- Cebulę ponownie podsyp odrobiną mąki;
- Smaż warzywo na małym ogniu aż zrobi się złota i chrupiąca;
Pamiętaj, aby mieszać cebulę podczas prażenia, aby się nie przypaliła;
- Gotowe warzywo zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Gotowy dodatek wykorzystasz w wielu potrawach, nie tylko do kaszanki z grilla.
Kaszanka z kapustą na grilla jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy sobie poradzi
Aby upiec na grillu kaszankę z kapustą musisz przygotować sobie folię aluminiową bądź gotową formę. Potem zabierz się za resztę:
- Kapustę kiszoną drobno posiekaj;
- Kaszanka zostaw w całości bądź Rozdrobnij, jak wolisz;
- Folię (foremkę) wyłóż kapustą kiszoną, po czym ułóż kaszankę;
- Przykryj zawartość drugą warstwą kapusty kiszonej;
- Posyp całość prażoną cebulką;
- Zawiń folię (foremkę) i piecz danie na ruszcie grilla;
Smacznego!