• Link został skopiowany

Aromatyczna i bardzo smaczna kaszanka z kapustą na grilla według prostego przepisu Ewy Wachowicz

Kaszanka z kapustą na grilla to aromatyczny i bardzo smaczny pomysł Ewy Wachowicz. Mięsożercy i miłośnicy kiszonek będą zachwyceni pyszną, choć prostą potrawą z rusztu. Musicie koniecznie wypróbować tę recepturę.
Kaszanka na grillu
Fot. ffolas / shutterstock.com

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania

Lato w pełni, więc wiele osób spędza wolne chwilę na grillu z rodziną i znajomymi. Kaszanka z kapustą na grilla jest świetnym pomysłem na proste, ale naprawdę pyszne danie. Przepis pochodzi z 220. odcinka programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki. 

Kaszanka z kapustą na grilla to tylko trzy składniki. Zobacz jakie

Do przyrządzenia aromatycznej kaszanki potrzebujesz zaledwie trzech składników (na cztery porcje):

  • kaszanka - 4 sztuki,
  • kapusty kiszonej - połowy kilograma,
  • prażonej cebuli do posypania.

Prażoną cebulę możesz zrobić samodzielnie. Jak? Bardzo łatwo:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę;
  2. Posyp warzywo solą i odstaw na kwadrans lub nieco dłużej;
  3. Obtocz cebulę w odrobinie mąki i ulubionych przypraw (np. curry, pieprzu, papryce czy oregano);
  4. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu;
  5. Cebulę ponownie podsyp odrobiną mąki;
  6. Smaż warzywo na małym ogniu aż zrobi się złota i chrupiąca;
    Pamiętaj, aby mieszać cebulę podczas prażenia, aby się nie przypaliła;
  7. Gotowe warzywo zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Gotowy dodatek wykorzystasz w wielu potrawach, nie tylko do kaszanki z grilla.

Kaszanka z kapustą na grilla jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy sobie poradzi

Aby upiec na grillu kaszankę z kapustą musisz przygotować sobie folię aluminiową bądź gotową formę. Potem zabierz się za resztę:

  1. Kapustę kiszoną drobno posiekaj;
  2. Kaszanka zostaw w całości bądź Rozdrobnij, jak wolisz;
  3. Folię (foremkę) wyłóż kapustą kiszoną, po czym ułóż kaszankę;
  4. Przykryj zawartość drugą warstwą kapusty kiszonej;
  5. Posyp całość prażoną cebulką;
  6. Zawiń folię (foremkę) i piecz danie na ruszcie grilla;

Smacznego!

Więcej o: