Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pomidory to chętnie uprawiane rośliny zarówno w ogródkach, szklarniach jak i na balkonach. Ekologiczny owoc to bazowy składnik wielu potraw i przekąsek, a także baza wielu przetworów. Aby plony były owoce, a kuchenne przepisy wychodziły idealnie, warto zastosować opryski i babcine metod, które działają cuda.
Uprawa pomidorów jest bardzo łatwa, jednak kluczowe jest przestrzeganie pewnych zasad pielęgnacji. Jedną z metod, która skutecznie zwalcza szkodniki i choroby roślin, są babcine opryski, przygotowane z kuchennych, naturalnych produktów. Opryskiwanie plonów pomidorów pozwolą nam zminimalizować ryzyko rozwinięcia się w roślinie chorób grzybowych, które z kolei mogą doprowadzić do całkowitego zniszczenia upraw. Dzięki nim skutecznie zabezpieczymy uprawy przed zarazą ziemniaczaną, która jest prawdziwą zmorą rolników i ogrodników.
Zamiast korzystać z chemicznych środków, warto sięgnąć po te ekologiczne i bezpieczne. Drożdże to jeden ze skuteczniejszych sposobów w walce z chorobami grzybiczymi. Oprysk z drożdży pozwoli na pozbycie się szkodliwych mikroorganizmów, które mogą zniszczyć uprawę pomidorów. Aby go przygotować, wystarczy jedną kostkę drożdży rozpuścić w 1/2 litra mleka trzyprocentowego, a następnie całość przelać do naczynia wypełnionego trzema litrami wody. Dodatek szarego mydła sprawi, że roztwór lepiej osiądzie na liściach, co przyniesie większą korzyść dla roślin.
Innym skuteczny środkiem chroniącym pomidory przed chorobami okaże się także, oprysk z czosnku. Wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, a w dodatku z uwagi na silną i charakterystyczną woń odstrasza mszyce i gąsienice motyli. Aby go przygotować, wystarczy 200 g czosnku zatrzeć lub przecisnąć przez praskę i dodać do wody. Po 24 godzinach wodę z czosnkiem gotujemy przez 20 minut, a następnie przestudzony wywar przecedzamy przez sitko. Całość przelewamy do butelki z funkcją spryskiwania. Stosujemy raz w tygodniu, a efekt będzie zadowalający.