Pomysł na tani obiad, czyli zupa krem z pora. Zaskoczy cię smakiem dzięki owocowi, z którego robisz kompot

Zupa krem z pora to nie tylko pomysł na tani obiad, ale także ciekawa odskocznia od smaków, które już dobrze znasz. Przepis jest bardzo prosty, ale zawiera składnik, który raczej kojarzy się z deserami, niż z wytrawnymi daniami. Chodzi gruszkę. Jeśli to połączenie wydaje ci się ciekawe, koniecznie je wypróbuj.
Zobacz wideo

Zupa krem z pora z dodatkiem pieczonej gruszki to prosty przepis na zaskakujący i tani obiad, który z powodzeniem sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Sposób wykonania jest banalny, ale żeby uzyskać pełnię smaku, gruszę warto wcześniej upiec. Ten smak z pewnością zostanie na długo w pamięci.

Zupa krem z pora - przepis na tani obiad z nietypowym dodatkiem

Składniki:

  • 3 pory (biała część)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 i 1/3 l lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
  • masło
  • śmietanka 36 proc
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy
  • do podania: chipsy z boczku lub ziołowe grzanki

Zupa krem z pora - sposób wykonania:

  1. Gruszki umyj przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i połóż je ba blaszce. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz gruszki, aż będą miękkie.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w ostkę, pory z kolei pokrój w krążki.
  3. Przygotuj garnek i rozpuść w nim łyżkę masła. Następnie wrzuć pory i podsmażaj je na większej mocy palnika, aż lekko się zeszklą lub miejscami zezłocą. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażaj przez 5 minut. Następnie dodaj upieczone gruszki (wcześniej je obierz) i duś całość przez kolejne 5 minut.
  4. Całość zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok. pół godziny. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkuma i wlej ok. 100 ml śmietanki (możesz dodać więcej, jeśli lubisz). Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. 
  5. Przygotuj dodatki. Jeśli chcesz zjeść zupę z chipsami, wystarczy ze bardzo cienkie plastry surowego, wędzonego boczku wytopić na suchej patelni, aż będą chrupiące. Grzanki ziołowe przygotujesz z czerstwego pieczywa pokrojonego w kostkę. Lekko skrop je oliwą, dodaj suszoną bazylie i czosnek granulowany. Wymieszaj i piecz w nagrzanym piekarniku, aż grzanki się zarumienią i będą chrupiące.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.