Kiedy zbierać cebulę? Wszystko zależy od tego, jak wygląda szczypior

Uniwersalna, o ostrym smaku i bogata w wartości odżywcze. Taka jest właśnie cebula, czyli magiczne warzywo, które często gości w naszych domach. Ze względu na taniość i łatwość w uprawie, wiele osób decyduje się na hodowanie jej w przydomowych ogródkach. Jednak kiedy zbierać cebulę? Podpowiadamy.

Cebula to warzywo o wielu właściwościach! Choć nie każdy lubi jej charakterystyczny smak i pieczenie w oczy, to nie można jej odmówić wartości zdrowotnych oraz odżywczych. Jest ona doskonałym źródłem witaminy C, dzięki czemu pomaga nam w walce z przeziębieniem i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w niej także witaminy A, E, K, z grupy B oraz m.in. kwas foliowy, żelazo i wapń. 

Zupa krem z porówPomysł na tani obiad, czyli zupa krem z pora. Zaskoczy cię smakiem

Cebulę kochamy za to, że jest uniwersalnym składnikiem do eksperymentów kulinarnych. Świetnie smakuje zarówno w towarzystwie makaronów oraz mięs, jak i sałatek czy zup. Warto więc mieć ją zawsze w swojej kuchni. Jest łatwa i tania w uprawie, dlatego często sadzimy ją w ogródkach i doniczkach. Jak jednak wiedzieć, że przyszedł czas na zbiory? Kiedy zbierać cebulę?  

Zobacz wideo Syrop z cebuli łagodzi każdy rodzaj kaszlu

Cebula dymka - najprostszy sposób na uprawę cebuli

Najczęściej decydujemy się na sadzenie cebuli z dymki, które możemy zakupić w sklepach ogrodniczych. Są to małe cebulki, które od razu są gotowe do zasadzenia. Nic dziwnego, że podbiły serca wielu osób - to najprostsza i najszybsza opcja. Cały proces trwa o 4-6 tygodni krócej w porównaniu z uprawą z siewu. Pomijamy w ten sposób trudną fazę podatnych na choroby oraz chwasty młodych siewek. 

Na temat sadzenia cebuli z dymki dowiesz się więcej z naszego artykułu: Sadzenie dymki. Jak wyhodować własną cebulę?.

Przepis na naleśniki Magdy GesslerNaleśniki Magdy Gessler. Restauratorka zdradza pewien sekret

Kiedy zbierać cebulę? Zwróć uwagę na szczypior

Często zastanawiamy się, kiedy możemy wyrwać nasze warzywa. W tym celu musimy przyjrzeć się szczypiorowi. Ponad połowa - około 70-80 proc. powinna być złamana. Najlepiej by trzy lub cztery liście były jeszcze zielone. Jeżeli będziemy zwlekać ze zbiorami, skróci nam się możliwy czas jej przechowywania. 

Cebulę najlepiej zbierać w pogodny dzień, by po wyrwaniu umożliwić jej doschnięcie na świeżym powietrzu. Po wykopaniu zostawiamy ją na grządkach. Po wyschnięciu możemy odkruszyć zaschniętą ziemię, a następnie ułożyć w skrzyneczce. Warzywa warto przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: