Cebula to warzywo o wielu właściwościach! Choć nie każdy lubi jej charakterystyczny smak i pieczenie w oczy, to nie można jej odmówić wartości zdrowotnych oraz odżywczych. Jest ona doskonałym źródłem witaminy C, dzięki czemu pomaga nam w walce z przeziębieniem i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w niej także witaminy A, E, K, z grupy B oraz m.in. kwas foliowy, żelazo i wapń.
Cebulę kochamy za to, że jest uniwersalnym składnikiem do eksperymentów kulinarnych. Świetnie smakuje zarówno w towarzystwie makaronów oraz mięs, jak i sałatek czy zup. Warto więc mieć ją zawsze w swojej kuchni. Jest łatwa i tania w uprawie, dlatego często sadzimy ją w ogródkach i doniczkach. Jak jednak wiedzieć, że przyszedł czas na zbiory? Kiedy zbierać cebulę?
Najczęściej decydujemy się na sadzenie cebuli z dymki, które możemy zakupić w sklepach ogrodniczych. Są to małe cebulki, które od razu są gotowe do zasadzenia. Nic dziwnego, że podbiły serca wielu osób - to najprostsza i najszybsza opcja. Cały proces trwa o 4-6 tygodni krócej w porównaniu z uprawą z siewu. Pomijamy w ten sposób trudną fazę podatnych na choroby oraz chwasty młodych siewek.
Na temat sadzenia cebuli z dymki dowiesz się więcej z naszego artykułu: Sadzenie dymki. Jak wyhodować własną cebulę?.
Często zastanawiamy się, kiedy możemy wyrwać nasze warzywa. W tym celu musimy przyjrzeć się szczypiorowi. Ponad połowa - około 70-80 proc. powinna być złamana. Najlepiej by trzy lub cztery liście były jeszcze zielone. Jeżeli będziemy zwlekać ze zbiorami, skróci nam się możliwy czas jej przechowywania.
Cebulę najlepiej zbierać w pogodny dzień, by po wyrwaniu umożliwić jej doschnięcie na świeżym powietrzu. Po wykopaniu zostawiamy ją na grządkach. Po wyschnięciu możemy odkruszyć zaschniętą ziemię, a następnie ułożyć w skrzyneczce. Warzywa warto przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.