Jak zrobić ciasto na pizzę w wersji last minute? Będzie idealne, ale nie popełnij błędu z wodą

Jak zrobić ciasto na pizzę, kiedy znienacka napadnie nas ochota na włoski specjał, a jednocześnie nie mamy cierpliwości, by oczekiwać, aż ciasto wyrośnie? Specjalnie mamy przepis na błyskawiczne ciasto na pizzę, które zrobisz już w kilkanaście minut. Lista składników jest krótka, ale najważniejsza jest temperatura wody - musi mieć od 30 do 40 stopni.
Zobacz wideo

Jak zrobić ciasto na pizzę? Dziś mamy idealny przepis dla wszystkich niecierpliwych miłośników włoskiej klasyki. Przepis na ekspresowe ciasto na pizzę jest banalny, zawiera kilka podstawowych składników i zrobisz je już w kilkanaście minut. Jeśli stoisz przed pytaniem "co pysznego dziś wrzucić na ruszt", zrób pizzę last minute.

Całe życie źle używałeś obieraczki do warzyw!To kolejna rzecz, której używasz źle! O co chodzi? O obieranie warzyw i owoców

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej użyć niskich typów, maksymalnie typu 500)
  • 0,5 szklanki wody w temperaturze 30-40 stopni
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: szczypta suszonego oregano
  • dodatkowo: sos pomidorowy i ulubione dodatki

Ekspresowe ciasto na pizzę:

  1. Z racji tego, że taka pizze robi się ekspresowo, włącz piekarnik i ustaw temperaturę 210 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  2. Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier i dokładnie zamieszaj. Odłóż na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.
  3. Do większej miski lub na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i cienką strużką wlej rozczyn i zacznij mieszać dłonią. Następnie dodaj oliwę i zagnieć całość na gładkie i elastyczne ciasto.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Możesz lekko natłuścić go oliwą - ułatwi to formowanie ciasta. Następnie przełóż ciasto na papier i za pomocą dłoni ostrożnie je rozciągaj, nadając kształt pizzy.
  5. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione składniki. Następnie włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 7-10 minut, aż brzegi ciasta lekko się zarumienią.

Sos czosnkowy do pizzy. Zdjęcie ilustracyjneSos czosnkowy w dwóch wersjach według Ewy Wachowicz - nie tylko do pizzy

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: