Dodaj czekoladę do cukinii, a wyjdzie ci ciasto. Czy to może być smaczne?

Cukinia nie tylko dobrze smakuje w wersji wytrawnej i obiadowej. Połączona z czekoladą i podawana w formie deseru nadaje delikatności, a ciasto nie jest takie suche. Sprawdzony i łatwy przepis na czekoladowe ciastko z cukinią, może zaskoczyć.

Warzywa mało komu kojarzą się z deserami i podawaniem ich na słodko. Tak naprawdę najbardziej popularne ciasto warzywne to takie, które zrobione jest z marchewki. Można się naprawdę zaskoczyć tym jakie pyszne wypieki można zrobić, nie dodając owoców.

Przykładem, gdzie warzywo smakuje rewelacyjne, jest ciasto czekoladowe z cukinią. Jest ono wilgotne, słodkie i puszyste. Idealne dla osób, które kochają kakao i czekoladę. Smak kabaczka jest niewyczuwalny, dlatego więc goście, którzy będą go smakować, nawet się nie domyślą, że znajduje się w nim warzywo.

Czekoladowe ciasto z cukinii - jak zrobić?

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki,
  • ? szklanki kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • ½ szklanki pestek dyni,
  • 3 duże jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 szklanki startej i odsączonej z wody cukinii,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę

  • 60 ml śmietanki 30%,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Polewa czekoladowaPolewa czekoladowa Fot. Shutterstock

Sposób przygotowania - ciasto

  1. Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną, kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka roztrzep i dodaj do nich sól, cukier, olej i ekstrakt z wanilii, całość z sobą wymieszaj.
  3. Cukinie wcześniej zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz z wody i wrzuć do wcześniej roztrzepanego jajka.
  4. Suche składniki dodaj do mokrych i mieszaj szpatułką do połączenia. Do tak wyrobionego ciasta dodaj posiekaną czekoladę i lekko pokrojone pestki dyni, ponownie wymieszaj.
  5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej do niej ciasto.
  6. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wbij wykałaczkę w masę i jeśli po wyjęciu jest sucha, oznacza to, że wypiek jest już gotowy.
  7. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  8. Sposób przygotowania polewy
  9. Kremówkę wlej do rondelka i podgrzej na wysokim ogniu.
  10. Stopniowo dodawaj kostki czekolady, cały czas mieszając.
  11. Połącz składniki do całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie wylej polewę na wystudzone ciasto.
  12. Górę możesz ozdobić owocami, lub pestkami dyni.

Wskazówki:

  1. Jajka wcześniej wyjmij z lodówki, najlepiej, aby miały temperaturę pokojową. Jeśli jednak zapomnisz wyjąć je wcześniej, możesz na około 10 minut włożyć je do ciepłej, ale nie gorącej wody. W ten sposób przyspieszysz proces ogrzewania ich.
  2. Przy wyborze czekolady kieruj się jej goryczą, najlepiej wybrać taką, która ma minimum 60% kakao. Do polewy możesz wybrać jaką czekoladę tylko chcesz.
  3. Pamiętaj, aby odcisnąć cukinię z nadmiaru wody, jednak ma być delikatnie wilgotna, a nie całkowicie sucha.
Więcej o:
Copyright © Agora SA