Cukinia nie tylko dobrze smakuje w wersji wytrawnej i obiadowej. Połączona z czekoladą i podawana w formie deseru nadaje delikatności, a ciasto nie jest takie suche. Sprawdzony i łatwy przepis na czekoladowe ciastko z cukinią, może zaskoczyć.
3
Fot. Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Warzywa mało komu kojarzą się z deserami i podawaniem ich na słodko. Tak naprawdę najbardziej popularne ciasto warzywne to takie, które zrobione jest z marchewki. Można się naprawdę zaskoczyć tym jakie pyszne wypieki można zrobić, nie dodając owoców.
REKLAMA
Przykładem, gdzie warzywo smakuje rewelacyjne, jest ciasto czekoladowe z cukinią. Jest ono wilgotne, słodkie i puszyste. Idealne dla osób, które kochają kakao i czekoladę. Smak kabaczka jest niewyczuwalny, dlatego więc goście, którzy będą go smakować, nawet się nie domyślą, że znajduje się w nim warzywo.
Czekoladowe ciasto z cukinii - jak zrobić?
Składniki na ciasto
280 g mąki,
? szklanki kakao,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
½ szklanki pestek dyni,
3 duże jajka,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanka oleju,
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
2 szklanki startej i odsączonej z wody cukinii,
szczypta soli.
Składniki na polewę
60 ml śmietanki 30%,
pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania - ciasto
Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną, kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka roztrzep i dodaj do nich sól, cukier, olej i ekstrakt z wanilii, całość z sobą wymieszaj.
Cukinie wcześniej zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz z wody i wrzuć do wcześniej roztrzepanego jajka.
Suche składniki dodaj do mokrych i mieszaj szpatułką do połączenia. Do tak wyrobionego ciasta dodaj posiekaną czekoladę i lekko pokrojone pestki dyni, ponownie wymieszaj.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej do niej ciasto.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wbij wykałaczkę w masę i jeśli po wyjęciu jest sucha, oznacza to, że wypiek jest już gotowy.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Sposób przygotowania polewy
Kremówkę wlej do rondelka i podgrzej na wysokim ogniu.
Stopniowo dodawaj kostki czekolady, cały czas mieszając.
Połącz składniki do całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie wylej polewę na wystudzone ciasto.
Górę możesz ozdobić owocami, lub pestkami dyni.
Wskazówki:
Jajka wcześniej wyjmij z lodówki, najlepiej, aby miały temperaturę pokojową. Jeśli jednak zapomnisz wyjąć je wcześniej, możesz na około 10 minut włożyć je do ciepłej, ale nie gorącej wody. W ten sposób przyspieszysz proces ogrzewania ich.
Przy wyborze czekolady kieruj się jej goryczą, najlepiej wybrać taką, która ma minimum 60% kakao. Do polewy możesz wybrać jaką czekoladę tylko chcesz.
Pamiętaj, aby odcisnąć cukinię z nadmiaru wody, jednak ma być delikatnie wilgotna, a nie całkowicie sucha.