Warzywa mało komu kojarzą się z deserami i podawaniem ich na słodko. Tak naprawdę najbardziej popularne ciasto warzywne to takie, które zrobione jest z marchewki. Można się naprawdę zaskoczyć tym jakie pyszne wypieki można zrobić, nie dodając owoców.
Przykładem, gdzie warzywo smakuje rewelacyjne, jest ciasto czekoladowe z cukinią. Jest ono wilgotne, słodkie i puszyste. Idealne dla osób, które kochają kakao i czekoladę. Smak kabaczka jest niewyczuwalny, dlatego więc goście, którzy będą go smakować, nawet się nie domyślą, że znajduje się w nim warzywo.
Czekoladowe ciasto z cukinii - jak zrobić?
Składniki na ciasto
- 280 g mąki,
- ? szklanki kakao,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
- ½ szklanki pestek dyni,
- 3 duże jajka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2 szklanki startej i odsączonej z wody cukinii,
- szczypta soli.
Składniki na polewę
- 60 ml śmietanki 30%,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Polewa czekoladowa Fot. Shutterstock
Sposób przygotowania - ciasto
- Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną, kakao i proszkiem do pieczenia.
- Jajka roztrzep i dodaj do nich sól, cukier, olej i ekstrakt z wanilii, całość z sobą wymieszaj.
- Cukinie wcześniej zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz z wody i wrzuć do wcześniej roztrzepanego jajka.
- Suche składniki dodaj do mokrych i mieszaj szpatułką do połączenia. Do tak wyrobionego ciasta dodaj posiekaną czekoladę i lekko pokrojone pestki dyni, ponownie wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej do niej ciasto.
- Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wbij wykałaczkę w masę i jeśli po wyjęciu jest sucha, oznacza to, że wypiek jest już gotowy.
- Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
- Sposób przygotowania polewy
- Kremówkę wlej do rondelka i podgrzej na wysokim ogniu.
- Stopniowo dodawaj kostki czekolady, cały czas mieszając.
- Połącz składniki do całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie wylej polewę na wystudzone ciasto.
- Górę możesz ozdobić owocami, lub pestkami dyni.
Wskazówki:
- Jajka wcześniej wyjmij z lodówki, najlepiej, aby miały temperaturę pokojową. Jeśli jednak zapomnisz wyjąć je wcześniej, możesz na około 10 minut włożyć je do ciepłej, ale nie gorącej wody. W ten sposób przyspieszysz proces ogrzewania ich.
- Przy wyborze czekolady kieruj się jej goryczą, najlepiej wybrać taką, która ma minimum 60% kakao. Do polewy możesz wybrać jaką czekoladę tylko chcesz.
- Pamiętaj, aby odcisnąć cukinię z nadmiaru wody, jednak ma być delikatnie wilgotna, a nie całkowicie sucha.