Ogórki z chili - przepis na niebanalne pikle. Będą jędrne i chrupiące, ale muszą "wziąć długą kąpiel"

Ogórki z chili to kolejny megasmaczny pomysł na przetwory ogórkowe, ale ty razem dla prawdziwych smakoszy. Pikantne ogórki z chili sprawdzą się nie tylko jako szybka przekąska, ale także jako dodatek do mięs i wędlin, a także na kanapkę. Przepis jest bardzo prosty, ale całym sekretem ich smaku jest czas - okazuje się, że ogórki na ostro lubią się długo moczyć w zalewie.
Zobacz wideo

Ogórki z chili to przepis, który obowiązkowo muszę wykonać, kiedy trwa sezon na ogórki. Nie znam osoby, która nie przepadłaby za tym pikantnym specjałem już od pierwszego kęsa, a same ogórki z chili robi się bardzo łatwo, ale trzeba dać im czas. Ja nazywam to kąpielą - ogórki na ostro muszą moczyć się w zalewie przynajmniej 12 godzin, wówczas będą jędrne i chrupiące.

Ogórki z chili - przepis na niebanalne pikle

Składniki:

  • ok. 2,5-3 kg ogórków gruntowych, najlepiej średnich, takich do 7-8 cm
  • 3 pełne łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego
  • 9 łyżek oleju
  • 2,5 szklanki cukru
  • ok. 8-10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka chili (możesz dać więcej, jeśli lubisz wyraźniejszy smak)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Ogórki z chili - sposób wykonania:

  1. Ogórki przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez ok. godzinę, następnie dokładnie wyszoruj, ponieważ będą marynowane ze skórką.
  2. Umyte ogórki pokrój wzdłuż na 4 kawałki (jeśli ogórki są większe, to na 6) i przełóż je do miski. Następnie dodaj sól i dokładnie wymieszaj, by ogórki puściły wodę. Odstaw na 4-6 godzin.
  3. Po upływie tego czasu odlej wodę, która się zebrała. Dodaj ocet, cukier, olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a także chili i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłońmi, lekko masując ogórki, by zalewa jak najlepiej w nie wniknęła. Następnie pozostaw ogórki w takim stanie na 12 godzin.
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Do każdego włóż ogórki razem z zalewą i szczelnie zakręć. Włóż do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą do 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez 5 minut.

W moim domu te ogórki to hit każdej rodzinnej imprezy i ja zazwyczaj robię podwójną, czasem potrójną porcję. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ogórki z chili, a gwarantuję, że zakochasz się w ich smaku i jędrności.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.